Am cativa cunoscuti care lucreaza la stat. Unii dintre ei lua, in fiecare an, inainte de perioada lor de concediu, o prima de vacanta intre 800 si 1200 RON. Poate plecau in strainatate, poate se duceau prin tara, poate ramaneau acasa si trimiteau copiii la bunici. Oricum, le prindeau bine niste bani in plus.

Incepand de anul acesta nu vor mai primi bani, ci vouchere de vacanta. Si avand in vedere scutirile de taxe oferite de stat pentru voucherele de vacanta, e posibil ca si o parte din cei din mediul privat sa opteze pentru inlocuirea primelor de vacanta cu vouchere de vacanta.

Ce inseamna asta pentru tine, om obisnuit sa primesti in fiecare an niste bani inainte de concediu si care acum primesti niste bonuri valorice? In principiu inseamna ca, vrand nevrand, va trebui sa-ti petreci cateva zile de vacanta prin tara. Poti sa mergi cu ele direct la hotelurile care accepta vouchere de vacanta si sa-ti iei cazare si masa sau poti sa mergi la agentii de turism care au si pachete cu transport inclus. Mai inseamna si ca in luna in care primesti voucherele salariul tau va fi putin mai mic – echivalentul a 16% din valoarea bonurilor de vacanta iti va fi retinut din salariu, reprezentand impozit pe venit suplimentar.

Exista si plusuri (stimularea turismului intern, stimularea oamenilor sa plece macar intr-un mini concediu pe an, caci vouchere de vacanta au valabilitate de un an dupa care trebuie inapoiate daca nu sunt folosite), si minusuri (cei care isi fac concediile in strainatate probabil ca vor simti lipsa celor 2-300 de euro suplimentari, iar in tara vor putea merge doar la unitati de cazare autorizate care fie accepta vouchere de vacanta, fie se regasesc in portofoliul unei agentii de turism care accepta voucherele). Si mai exista o mare lipsa de informatii clare pe tema asta.

Am incercat sa gasesc pe site-ul ANT o lista cu unitatile de cazare care accepta vouchere de vacanta. N-am avut succes. Am incercat sa aflu cum se plateste impozitul acela de 16% pentru venituri suplimentare. Nici o sansa. Dupa aceea m-am intrebat daca am cum sa platesc trenul cu vouchere de vacanta. Sau ce inseamna ca poti sa cumperi cu ele transport? Cele mai clare informatii le-am gasit pe site-ul unui emitent de vouchere de vacanta. Clare, dar nu complete.

Asa ca am apelat la EXIMTUR pentru a afla mai multe informatii. Citisem o stire cum ca ar fi semnat recent contracte cu doi dintre emitentii de vouchere de vacanta autorizati si m-am gandit ca ei trebuie sa cunoasca toate datele problemei. Doamna Lucia Morariu, Presedinte EXIMTUR, a avut amabilitatea sa-mi raspunda la cateva intrebari care au facut lumina in marea de necunoscute. Sper sa va fie si voua de folos!

In vara au aparut cateva noutati legate de vouchere de vacanta. Ce ne puteti spune despre ele?

Lucia Morariu: In vara anului 2015 s-a finalizat legea voucherelor de vacanta. Legea reglementeaza modalitatea prin care angajatorii pot acorda salariatilor vouchere de vacanta, circuitul voucherelor de vacanta, regulile speciale de emitere, acceptare si decontare a acestora si regimul fiscal specific.

Ca si noutati :

  • Voucherele de vacanta pot fi emise atat de firme specializate in emiterea de tichete (vacanta, de masa, cadou) cat si de unitati bancare. Ele pot fi emise atat sub forma tiparita cat si sub forma electronica (carduri dedicate).
  • Companiile de stat (regii autonome, companii nationale, societati comerciale cu capital de stat sau majoritar de stat) sunt obligate ca, daca acorda prime de vacanta salariatilor, sa le acorde numai sub forma de vouchere de vacanta.
  • S-a pastrat sistemul preferential de taxare, astfel incat angajatorul care acorda vouchere de vacanta are taxe si impozite mai mici cu 40% decat daca acorda aceleasi sume in bani.

Ce servicii turistice, in afara de cazare, pot fi achizitionate cu vouchere de vacanta?

Lucia Morariu: Servicii de masa, tratament, agrement si servicii de transport la, si de la destinatia aleasa in Romania. Serviciul minim care trebuie sa fie cuprins in pachet este serviciul de cazare intr-o unitate turistica clasificata din Romania.
De regula, pachetele de servicii complexe, care includ si servicii de transport, se regasesc in agentiile de turism.

Acceptarea voucherelor de vacanta este optionala pentru unitatile de cazare acreditate din Romania? Daca da, exista o lista centralizata cu unitatile de cazare in care se poate plati cu vouchere de vacanta?

Lucia Morariu: Acceptarea voucherelor de vacanta este optionala pentru agentiile de turism si unitatile de cazare. Acestea hotarasc in mod liber daca accepta vouchere de vacanta si daca da, incheie contracte in acest sens cu unitatile emitente (firmele specializate emitere tichete si unitatile bancare).
O lista cu agentiile de turism si unitatile de cazare care accepta vouchere de vacanta va trebui sa se regaseasca pe site-ul ANT.

Companiile sunt incurajate sa ofere prime sub forma de vouchere de vacanta prin scutirea de anumite taxe si impozite. Angajatii sunt obligati sa plateasca doar impozitul pe venit (16%) pentru suma primita sub forma de vouchere de vacanta. Cum se procedeaza cu plata acestui impozit?

Lucia Morariu: Daca angajatul primeste, de exemplu, vouchere de vacanta in valoare de 1000 lei, i se va retine 16% din aceasta suma din salariu. In fapt, el primeste netto suma de 1000 -160 lei = 840 lei.
In cazul companiilor private, de multe ori angajatorul acorda sub forma de prima angajatului suma reprezentand impozitul pe venit de 16%, astfel incat acesta sa nu simta deloc, financiar, respectiva impozitare.

EXIMTUR este prima agentie de turism care accepta plata sejururilor in Romania cu vouchere de vacanta. In oferta dvs intra peste 600 unitati de cazare din tara. Turistii vor putea achizitiona cu vouchere de vacanta sejururi la oricare dintre aceste unitati?

Lucia Morariu: Turistii vor putea achizitiona de la EXIMTUR servicii in toate unitatile hoteliere clasificate din Romania care se afla in oferta noastra si nu numai. Nu toate unitatile cu care avem contract sunt intotdeauna inscrise in cataloage sau postate pe site, deoarece sunt foarte multe. Practic noi oferim cam tot ce se poate oferi pentru destinatiile din Romania, indiferent ca se plateste cu vouchere de vacanta sau cu alte mijloace de plata. Este adevarat ca pentru plata cu vouchere de vacanta, in multe cazuri, in majoritatea, facem reduceri fata de preturile de catalog, tocmai pentru a stimula implementarea acestui sistem. Este important de precizat ca, pe langa locurile garantate si preturile mai bune, pe care turistii le pot gasi la EXIMTUR, de la noi pot fi cumparate si servicii de transport la, si de la destinatie, bilete de tren sau bilete de avion, de exemplu. De asemenea, noi putem combina serviciile cumparate cu vouchere, de exemplu 7 zile la mare cu 3, 4 zile la munte sau in Delta Dunarii, sau circuite prin Romania cu mai multe localitati de stationare. Tot la noi se poate cumpara cu vouchere de mai multe ori, mai multe vacante scurte, pentru destinatii diverse, pe care clientul posesor de vouchere si le poate alege dintr-o multitudine de oferte.

Ce avantaje au turistii care opteaza sa achizitioneze de la EXIMTUR pachete interne platite cu vouchere de vacanta?

Lucia Morariu: De ce merita sa cumperi de la EXIMTUR cu vouchere de vacanta?
Pentru ca :

  • Iti oferim posibilitatea sa alegi dintre 600 de hoteluri, vile si pensiuni in Romania; cu siguranta vei gasi ceva care sa ti se potriveasca.
  • Ai la dispozitie mai multe servicii, dintre care poti alege unul sau mai multe, formand un pachet, pe care sa-l achiti integral cu vouchere; conditia este sa ai in pachet minim o noapte de cazare.
  • Daca achiti cu vouchere de vacanta, beneficiezi de preturi mai bune la majoritatea ofertelor decat daca ai plati cu bani.
  • Daca achiti cu vouchere, iti asiguri posibilitatea petrecerii unei vacante si dupa expirarea valabilitatii voucherelor. De exemplu, poti plati in noiembrie 2015 cu vouchere care expira in decembrie 2015 o vacanta pe Litoral in vara anului 2016.
  • EXIMTUR are reputatia unei companii de incredere, reputatie certificata de peste 3 milioane de turisti care ne-au ales si carora le multumim.

Exista mai multe unitati emitente de vouchere de vacanta autorizate de Ministerul Finantelor Publice. Sodexo si Edenred sunt doar doua exemple. Cu ce fel de vouchere de vacanta pot plati turistii la EXIMTUR?

Lucia Morariu: Pana in prezent am incheiat contracte cu EDENRED si Cheque Dejeuner Romania. Avem de gand sa incheiem contracte cu absolut toti emitentii, asa incat clientii nostri sa poata cumpara de la agentiile noastre cu orice fel de vouchere de vacanta sau carduri electronice.