Schafbergbahn este cea mai abrupta cale ferata cu cremaliera din Austria. Functioneaza din 1893, preponderent cu locomotive cu abur. E cea mai comoda modalitate de a urca aproape 1200 de metri in 35 de minute si de a te bucura de panoramele superbe de pe varful muntelui Schafberg. Asta daca nu ti se pune ceata-n cale. 🙂 Noi am ajuns cu Ana (un an si noua luni pe-atunci) in micutul orasel St. Wolfgang tocmai pentru a testa experienta tu-tuuuu-uaaaaau.

La pas prin St. Wolfgang

Legenda spune ca prin anul 976 Sfantul Wolfgang a aruncat un topor de pe munte pentru a gasi locul potrivit bisericii pe care voia sa o construiasca. L-a convins pana si pe diavol sa-l ajute cu constructia, promitandu-i primul suflet care va trece pragul bisericii. Spre marea dezamagire a necuratului, primul care a intrat in lacasul de cult a fost un lup.

Astazi, biserica Sankt Wolfgang am Wolfgangsee e loc de pelerinaj si element central in mai toate pozele turistilor care viziteaza oraselul din Austria centrala.

Pozele cu lacul si biserica alba ne convinsesera sa dam o tura prin St. Wolfgang. Intre timp aflasem si de locomotiva cu aburi care in 35 de minute te salta, voiniceste, peste 1000 de metri. Cand am ajuns in oras, insa, peisajul era complet diferit de ce stiam noi. Stradute cu case colorate si flori la geam, foarte multe pensiuni si hoteluri, cativa oameni imbracati in port national, dar nici urma de lac. Eram grabiti nevoie mare sa prindem trenul de la fix, asa ca nu ne-am pus prea multe intrebari, doar am mers.
st wolfgang austriast wolfgang austria-43st wolfgang austria-44st wolfgang austria-4

Tu-tuuu pana la 1732m

Am ajuns la fara zece, suficient timp pentru a lua bilete. Ba chiar am mai si asteptat cateva minute pana ne-au dat drumul in tren. Ana, dupa plimbarea prin oras pe repede inainte, s-a cuibarit la Bogdan in brate si a adormit. A deschis ochii abia pe la jumatate drumului cand panoramele incepusera sa fie spectaculoase, iar panta pe care o urca trenul destul de abrupta. Vagonul nostru era destul de aglomerat, iar copiii din el extrem de linistiti, docili chiar. Mi-era teama ca o sa inceapa circul cu domnisoara sub privire critice ale nemtilor si austriecilor, insa n-a fost cazul. Imediat ce s-a dezmeticit, s-a prins cu manutele de geam, si-a lasat carliontii sa fie zburataciti de vant si nici ca a mai interesat-o altceva.
locomotiva aburi Schafberg Austria-5
locomotiva aburi Schafberg Austria-6
locomotiva aburi Schafberg Austria-8locomotiva aburi Schafberg Austria-9
locomotiva aburi Schafberg Austria-13locomotiva aburi Schafberg Austria-11locomotiva aburi Schafberg Austria-17

Schafberg invaluit in ceata

Cum am coborat din tren ne-am luat biletele de intors dupa care am intrat intr-o ceata groasa de nu vedeam la doi metri in fata. Urcam mai mult pe bajbaite stiind ca putin mai sus de statie e un hotel cu terasa panoramica. Nici nu pot descrie in cuvinte senzatia pe care am avut-o cand am iesit din norul de ceata. De la nu-vad-nimic-in-fata-mea am trecut instant la uau-ce-clar-vad-hotelul-pe-fundal-de-cer-albastru.

Ceata era practic sub noi, asa ca panoramele alea superbe de care citisem nu se vedeau mai deloc de pe terasa hotelului. Macar am putut sa mancam si cu ocazia asta am descoperit Germknödel – un desert de-al lor, destul de interesant. O gogoasa umpluta cu gem de prune, scaldata in sos de vanilie peste care era presarat mac din belsug. Ana si Bogdan au tot mancat din minunatie si abia au reusit sa o termine, asta ca sa va faceti o idee de marimea portiilor. In afara de desert, mancarea de la Hotel Schafbergspitze mi s-a parut ok, dar cu tente de fast food.

Mi-a placut ca imediat sub restaurant era un spatiu de joaca cu doua leagane si o groapa cu nisip, forme si lopatele. Zona era imprejmuita de un gard de lemn astfel incat cei mici sa nu poata iesi usor. Am apreciat asta, caci se putea aluneca usor pe iarba de langa poteca si ajungeai de-a rostogolu pana la sinele de tren.
Schafberg Austria-24panorama Schafberg Austria-28Schafberg Austria-25Schafberg Austria-30mancare Schafberg Austria-33
Schafberg Austria-34Schafberg Austria-35locomotiva aburi Schafberg Austria-21locomotiva aburi Schafberg Austria-37

Cu obiectivul pe Wolfgangsee

Aerul de munte i-a venit de hac Anei care a adormit din nou pe la mijlocul coborarii cu trenul. Nu s-a trezit nici cand ne-am dat jos din vagon, asa ca am putut sa admiram in liniste lacul si biserica Sankt Wolfgang am Wolfgangsee cea alba.
st wolfgang austria-39st wolfgang austria-41st wolfgang austria-40

Bine de stiut

  • Pentru o calatorie cu Schafbergbahn adultii platesc 22.7 euro dus sau 33 euro dus-intors, iar copiii intre 6 si 14 ani 11.4 euro dus sau 16.5 euro dus-intors. Copiii mai mici de 6 ani au gratuitate.
  • Trenul are doua opriri: Schafbergalpe (1365 m) si Schafbergspitze (1732m) si functioneaza in perioada aprilie – octombrie.
  • Exista 7 curse zilnice (9:15, 10, 11, 12, 13, 14, 15). Programul complet il gasiti aici.
  • Daca optati pentru o calatorie dus-intors o sa primiti jos un bilet. Cu el, sus, va trebui sa va revendicati locul de intors. Il dati si primiti de la ghiseu biletul propriu-zis de intors. Cum ajungeti sus e bine sa va rezervati locul pentru intoarcere. E bataie mare pe anumite ore si riscati sa nu mai prindeti trenul de la ora vizata.
  • Puteti transporta carucioare in limita spatiului disponibil. Sus nu prea aveti ce face cu un carucior, asa ca mai bine il lasati langa casa de bilete de jos si-l luati la intoarcere.