Anul trecut, pe vremea asta, i-am aratat Anei un filmulet care pe mine m-a cucerit instant.  Niste copilasi in pantaloni scurti si sosete pana la genunchi alergau prin iarba, se stropeau cu apa, se plimbau cu bicicletele, barca si caruta, mangaiau caprite si cai si pareau sa aiba “the time of their life”, cum zic americanii.  Filmuletul promova o tabara de vara organizata in stil scandinav care ajunsese in 2017 la a XXI-a editie. Ana avea 4 ani, ei primeau copii intre 5 si 12 ani. Tragedie 🙂

Ei bine, anul asta are 5 ani si cum isi aduce aminte ca incepe vacanta de vara nu uita sa mai verifice o data ca am facut aranjamentele necesare ca sa mearga la KidKamp “Aventura la firul ierbii”.

Eu ii tot repet: Ana, vezi ca o sa fii pe cont propriu, o sa te imbraci singura, o sa iti speli singura farfuria in care mananci, o sa trebuiasca sa iti faci singura ghiozdanul in fiecare zi. Sunt niste reguli. Distractie, distractie, dar e si disciplina. Isi increteste putin nasucul, dupa care isi aduce aminte de baloanele cu apa si drumetiile in natura si casutele construite din crengute in padure si revine la entuziasmul initial.

Varianta oficial a ceea ce se intampla acolo suna cam asa:
Ne dezvoltam creativitatea, dar si responsabilitatea, invatam despre ritmurile naturii dar si despre protejarea ei, exersam jocul inteligent si spiritul de echipa.
Crestem.
Si in programul 2018 sunt cuprinse jocuri/activitati de creativitate, de contact, de comunicare, responsabilitate, detenta, coordonare si de castigarea increderii.
In una din zile, pentru cateva ore, avem si o actiune umanitara cu copii din satul unde suntem localizati.
Ultima seara (vineri) este dedicata unui spectacol pentru parinti.

Beneficii obtinute prin activitatile derulate prin jocurile mai sus mentionate:
– Crearea unui grup unitar, armonizarea si consolidarea lui;
– Deprinderea aptitudunilor de comunicare empatica;
– Dezvoltarea aptitudinilor de relationare, valorizarea in echipa;
– Dezvoltarea inteligentei emotionale prin apelul la emotii, consolidarea relatiilor.

Pe mine m-au convins imaginile, dar mai ales omul din spatele KidKamp-ului care mi-a inspirat increderea ca-mi las copilul pe maini bune si sigure. Razvan e asa, o combinatie intre suflet de copil pus mereu pe sotii, cu lipici la cei mici si reguli foarte clare, respect, bune maniere pe care incearca sa le transmita mai departe.

La cei maxim 15 copii pe care ii ia in primire isi aduce doua “ajutoare” obisnuite sa lucreze cu cei mici (in viata de zi cu zi) si impreuna pun la cale tot felul de jocuri si activitati. Ca sa-l citez, “nu exista notiunea de timp liber” in care dupa o activitate ii lasa pe participanti sa faca ce vor ei. Ii tin mereu in priza cu provocari menite sa-i dezvolte intr-un fel sau altul.

Sunt tare curioasa cum o sa se intoarca Ana de acolo, mai ales ca-i un copil timid care are nevoie de timp sa se obisnuiasca in colectivitati noi. Om trai si om vedea, cu siguranta va fi o experienta. Iar daca n-aveti planuri cu cei mici in perioada 29 iulie – 4 august si va surade ideea de a-i trimite singuri la Enisala (Enisala Safari Village ****, mai exact) poate ne vedem pe 29 cand o lasam pe Ana sau pe 3 august, la seara dedicata parintilor. Ultima data cand am verificat mai erau cateva locuri. Daca sunteti interesati sau vreti mai multe detalii ii puteti da un mesaju lui Razvan pe pagina de Facebook a KidKamp.