Un weekend cu familia in judetul Brasov inseamna pentru multa lume Moeciu-Bran sau Brasov-Rasnov. Sunt doua zone faine pentru copii, nimic de comentat, insa noi ne-am dorit ca de ziua Anei sa experimentam judetul Brasov putin mai altfel. Ne-am stabilit cartierul general in Cristian, la Conacul Ambient, si-am explorat imprejurimile pe patru roti si sase picioare.

Drumuri de poveste

Inainte sa va arat locurile prin care am ajuns vreau sa mentionez ca si fara sa ne oprim nicaieri excursia noastra ar fi meritat si numai pentru peisajele vazute din masina. In ultimul weekend din octombrie culorile toamnei ne-au hipnotizat. Copaci care-si intrepatrund ramurile aproape goale cu o mare de frunze uscate la baza, zeci de nuante galben-portocalii-rosiatice-aramii in acelasi arbore singuratic, case cu un singur etaj si acoperis din tigla, aproape identice si nu chiar – toate astea s-au perindat prin fata ochilor nostri de-mi venea sa-i zic lui Bogdan din trei in trei minute sa incetineasca.
cu-copiii-in-jud-brasov-14
cu-copiii-in-jud-brasov-12
cu-copiii-in-jud-brasov-13

Cetatea Rupea

Prima oprire a fost la Rupea. De fiecare data cand mergeam inspre Sighisoara ma uitam cu jind la cetatea singuratica de pe deal insa niciodata n-am avut timp sa oprim. Acum ne-am dus glont acolo si-am fost surprinsa sa gasesc niste ruine destul de bine intretinute, mult mai extinse decat imi inchipuiam vazand-o de la distanta. Sunt practic trei cetati una intr-alta.

Asa, foarte pe scurt, dacii au ridicat pe locul actualei cetati o dava numita Rumidava. Romanii au cucerit-o si-au transformat-o in castrul roman Rupes. In secolul al XV-lea turcii au atacat si jefuit cetatea, iar in 1643 ea a fost parasita dupa ce un incendiu a transformat-o in ruina. La inceputul secolului al XVIII-lea locuitorii din satul de la poale s-au refugiat in spatele zidurilor in incercarea de a scapa de epidemia de ciuma. In 1790 o furtuna puternica i-a distrus acoperisul si-acesta a fost momentul in care a fost parasita definitiv.

Ce se poate vedea in prezent nu vorbeste ochiului neavizat de povestile astea. Eu am ramas doar cu ideea de turnuri de aparare, pasaje inguste si niste panorame superbe cu satul Rupea. Insa e drept ca la intrare puteai lua un ghid audio care probabil ca te introducea mult mai mult in atmosfera de odinioara. Fiind cu Ana am preferat sa exploram cetatea in felul ei, alergand de colo colo, catarandu-ne pe scari, escaladand pantele inverzite si contruind ziduri din pietricele.
cu-copiii-in-jud-brasov-16cu-copiii-in-jud-brasov-1cu-copiii-in-jud-brasov-7
cu-copiii-in-jud-brasov-6cu-copiii-in-jud-brasov-8cu-copiii-in-jud-brasov-21
cu-copiii-in-jud-brasov-11
cu-copiii-in-jud-brasov-20

Vulcanii noroiosi de la Baile Homorod

La o ora de mers cu masina de Rupea auzisem ca ar exista niste vulcani noroiosi. Am spus ca nu cred pana nu vad cu ochii mei 🙂 Cu o Ana semi adormita dupa aerul rece si zbantuiala de la Rupea ne-am indreptat catre Baile Homorod. Am avut incredere oarba in locatia indicata de Google Maps. Oricum n-aveam alta alternativa, nu-i ca si cum ar fi fost indicatoare catre misteriosii vulcani noroiosi. Prezenta lor ne-a fost indicata doar de un panou cu “Din alpii Elvetiei in Carpatii Romaniei – parteneriat pentru dezvoltare durabila”.

Ne-am invartit in jurul panoului sperand ca o sa dam si de altceva decat un soi de ochi mocirlos si tare obosit care scotea din cand in cand trei bule rasuflate. Ne-am intalnit cu multe gunoaie si nepasare pentru aria geologica protejata. Eu inca traiesc cu senzatia ca am ratat, de fapt, ce era mai interesant si ca exista si niste conuri mai clar definite decat ce-am reusit noi sa vedem. Daca ati ajuns cumva prin zona si le-ati gasit, dati-mi de veste in comentarii. Tare as vrea sa ne intoarcem acolo sa ne satisfacem pe deplin curiozitatea.
cu-copiii-in-jud-brasov-22
cu-copiii-in-jud-brasov-23
cu-copiii-in-jud-brasov-25
cu-copiii-in-jud-brasov-26

Batranul Carpatilor de la Mercheasa

Partea buna a fost ca pe panoul ala am vazut o trimitere catre Mercheasa si mi s-a aprins beculetul – cel mai batran stejar din Romania! Citisem despre el, insa planul initial era sa mergem la Racos. Ana a fost incantata de ideea unui copac batran de 900 de ani asa ca ne-am adaptat din mers si n-am regretat nici o clipa decizia. Gasiti aici povestea completa, a fost o drumetie scurta si usoara despre care am decis in unanimitate ca a fost momentul zilei 🙂
excursie-stejar-mercheasa-21

Cafea si dulciuri raw vegane in Brasov

Dupa atata explorat ni s-a facut pofta de o cafea buna intr-o atmosfera relaxata. Ne-am tot gandit si razgandit intre doua optiuni si pana la urma am ajuns la Croitoria de cafea din Brasov. A fost exact ceea ce aveam nevoie sa fie – zambete, destindere, cafea de origine cu note de nuci si caramel intr-o mare de spuma de lapte dulce si un tort de mere delicios. Doar bilutele raw vegane nu ne-au impresionat, insa nici nu prea suntem in target.
cu-copiii-in-jud-brasov-27
cu-copiii-in-jud-brasov-29

In loc de incheiere

Daca vreti sa vizitati locurile asta, cea mai eficienta ordine e putin diferita de ce-am facut noi. Normal ar fi fost sa vedem Rupea, dupa care stejarul de la Mercheasa si dupa aceea Baile Homorod. Nu de alta, dar stejarul e pe drumul dintre Rupea si bai si-am pierdut destul de mult timp cu schimbarea de plan.

In plus, daca vreti sa vizitati zona de pe langa Rupea (si are mult mai mult de oferit decat am apucat noi sa vedem acum) o idee mai buna ar fi sa stati in Viscri, de exemplu (gasiti aici un loc de cazare care ne-a placut super mult), care-i mult mai aproape si nu pierdeti atata timp cu dusul si intorsul.

Chiar si cu drumul lung si schimbarile de plan ne-am bucurat de iesirea asta si doar ne-a deschis apetitul pentru o explorare mai extinsa a zonei. Pana la urmatoarea iesire in judetul Brasov va las cu filmuletul despre weekendul nostru aniversar: