La Lacul Sfanta Ana se spune ca n-ai nevoie de prognoze meteo. E suficient sa te iei dupa emanatiile provenite din cele doua fisuri in munte. De te pisca la nas, nu-i a buna – vine furtuna. Altfel, poti sa stai linistit – urmeaza o zi insorita.

Nu stiu cum se simteau emanatiile in ziua in care am ajuns la lac, stiu doar ca dupa doua zile de ploaie la Zabala vedeam in sfarsit un cer senin cu nori albi, pufosi. Eram emotionata. Sfanta Ana e unul dintre locurile mele preferate din tara, loc pe care asteptam demult sa i-l prezint Anei. Banuiam ca o sa se distreze alergand prin iarba, jucandu-se cu pietrisul de pe mal si incercand apa cu manuta. Bebele nostru calator nu s-a rezumat doar la asta. 🙂

1_Lacul Sfanta Ana cu bebe
2_Lacul Sf Ana cu bebe3_Lacul Sf Ana cu bebe
4_Lacul Sf Ana cu bebe
5_Lacul Sfanta Ana cu bebe6_Lacul Sf Ana cu bebe 7_Lacul Sf Ana cu bebe 8_Lacul Sf Ana cu bebe 9_Lacul Sfanta Ana cu bebe 12_Lacul Sf Ana cu bebe 13_Lacul Sf Ana cu bebe 14_Lacul Sfanta Ana cu bebe
11_Lacul Sf Ana cu bebe

Cum ajungi la Lacul Sfanta Ana

Din Bucuresti, cu masina, se fac in jur de cinci ore pe traseul Bucuresti – Brasov – Sfantul Gheorghe – Baile Tusnad – Lacul Sfanta Ana. La un moment dat drumul se bifurca – unul ajunge la lac si altul la Balvanyos. Ai grija sa tii drumul lacului. O sa intampini si ceva gropi, si denivelari, dar nimic de netrecut chiar si cu o masina mica (noi am mers cu un Ford Fiesta).

Daca n-ai masina, poti lua trenul pana in Tusnad. De acolo, se urca prin padure pana la lac. Din aduceri aminte de pe vremea studentiei, drumetia nu e grea (e de circa trei ore), insa exista mici portiuni cu pante abrupte. Nu stiu cat de potrivita e pentru copilasii mici.

Unde stai?

Exista doua zone, din apropiere, in care gasesti pensiuni sau hoteluri – Baile Tusnad si Balvanyos. Langa lac exista o cabana unde poti innopta. N-are apa curenta, te speli cu apa din butoaie, iar incalzirea se face cu lemne. In zona se poate campa.

Cat costa?

Daca vrei sa ajungi cu masina pana la lac, platesti o taxa de 20 de RON. Daca o lasi la intrarea in rezervatie si mergi pe jos (vreo 30 de minute, problema e ca la dus se coboara si la intors, cand esti mai obosit, se urca) pana la lac, platesti doar 10RON. Daca nu vii cu masina, nu platesti nimic.