Ii ramasesem datoare Anei cu o vizita la Prejmer. Dupa Lacul Sf. Ana, biserica asta fortificata era urmatoarea pe lista cu locuri in care imi doream foarte mult sa ajung cu ea. N-am prea avut drum prin zona in ultimii doi ani. Numai bine ca ni s-a alaturat si Ema intre timp. Si uite asa, in formula de patru, i-am trecut pragul.

De fapt, i-am strabatut tunelul lung de 30 de metri prin care intri in curtea bisericii construite in secolul al XIII-lea mai intai de cavalerii teutoni si terminata de cistercieni. Doua secole mai tarziu, pentru ca se afla in calea invadatorilor care treceau prin Pasul Buzau, bisericii i-au fost adaugate fortificatii – ziduri groase de pana la cinci metri si inalte de aproape 12 metri. Cele 270 de camere din peretele circular puteau adaposti pana la 1600 de suflete.

Astazi, o parte dintre ele se vizitateaza si pentru fete a fost o adevarata distractie sa urce si sa coboare pe scarile de lemn, sa exploreze labirintul de incaperi si culoare. Le-am explicat cum se aparau satenii refugiati in biserica, pe unde trageau cu armele, pe unde se uitau dupa inamici. Au cascat ochii la orga din biserica, au studiat bancutele si candelabrele, iar cand au ajuns afara parca ar mai fi vrut sa inspecteze o data multitudinea de incaperi.
biserica fortificata Prejmer Transilvania-3biserica fortificata Prejmer Transilvania-5
biserica fortificata Prejmer Transilvania-126
biserica fortificata Prejmer Transilvania-6biserica fortificata Prejmer Transilvania-7biserica fortificata Prejmer Transilvania-8biserica fortificata Prejmer Transilvania-9biserica fortificata Prejmer Transilvania-11biserica fortificata Prejmer Transilvania-12biserica fortificata Prejmer Transilvania-14biserica fortificata Prejmer Transilvania-17biserica fortificata Prejmer Transilvania-15
biserica fortificata Prejmer Transilvania-18biserica fortificata Prejmer Transilvania-21biserica fortificata Prejmer Transilvania-24biserica fortificata Prejmer Transilvania-22 biserica fortificata Prejmer Transilvania-23 biserica fortificata Prejmer Transilvania-26biserica fortificata Prejmer Transilvania-20

Sincera sa fiu, ma asteptam ca Anei sa-i placa, dar nu credeam ca experienta asta o sa fie in egala masura de distractiva si pentru ea, si pentru Ema. Poate ca s-au si antrenat una pe alta, dar daca stau bine sa ma gandesc si Ana s-a distrat la Saschiz cand era de varsta Emei.

In ceea ce priveste detaliile logistice, biletul de intrare pentru adulti e 10RON, copii sub 6 ani au gratuitate. Legat de program, nu stiu ce sa va zic. Cel afisat nu parea sa se respecte. Duminica si luni ar fi trebuit sa fie inchisa, insa noi am mers duminica si ne-au primit cu bratele deschise. La fel si la Harman, am ajuns acolo la 12 cand teoretic trebuia sa fie inchisa, dar domnul de la intrare a ras cand Bogdan l-a intrebat daca inchide curand si i-a raspuns ca nu. Cred ca cel mai bine e sa sunati inainte sa verificati (0268 362052).