Puteam sa jur ca Ana o sa fie fascinata de bulbucii de la Vulcanii Noroiosi. E un fenomen unic in Romania – gazele naturale imping spre suprafata apa din panza freatica amestecata cu argila si de-aici bulbucii. Te uiti la conurile vulcanilor si cand te astepti mai putin – poc surpriza. Daca stai prea aproape si-ai noroc de-un bulbuc mare, poc si argila pe haine 🙂

Dar ea, Ana, a gasit ceva mult mai interesant pana sa ajunga sus, la cratere – santurile mai mici sau mai mari, intinse pe o suprafata vasta, la poalele vulcanilor. Isi lua avant si sarea. Mai intai tinuta de mana, dupa care de una singura. 1, 2, 3, tup. 1, 2, 3, tup. Asa a tinut-o si la urcare, si la coborare.

Mintea mea de adult nu pricepe cum 1, 2, 3, tup poate sa fie mai interesant ca poc surpriza. Insa ma bucur ca la final, cand sa mergem la masina, ne-a dat verdictul la care speram: “Ana NU pa!”.

impresii vulcanii noroiosi-4impresii vulcanii noroiosi-1 impresii vulcanii noroiosi-2impresii vulcanii noroiosi-7 impresii vulcanii noroiosi-10impresii vulcanii noroiosi-12santuri vulcanii noroiosi-1sant vulcanii noroiosi-1impresii vulcanii noroiosi-17impresii vulcanii noroiosi-9impresii vulcanii noroiosi-11impresii vulcanii noroiosi-13impresii vulcanii noroiosi-14impresii vulcanii noroiosi-16

Informatii utile

  • Exista doua zone in care puteti observa bolboroseala vulcanilor. Mai cunoscuta e cea de la Paclele Mari, unde sunt facute si toate pozele de mai sus. Cea de la Paclele Mici tin minte ca e mai impresionanta, chiar daca nu are conuri atat de inalte.
  • Ca sa ajungeti la Paclele Mici, la bifurcatia din dreptul singurului panou imens pe care scrie Vulcanii Noroiosi trebuie sa o luati pe drumul pietruit din dreapta. Mergeti in jur de 1,5 km pana vedeti pe partea stanga o statie cu rezervoare. Puteti lasa acolo masina. Mai aveti de urcat vreo 5 minute pe o poteca situata chiar vis-a-vis de locul unde ati lasat masina. Se poate opri si la o parcare platita, unde acum doi ani scria “Vulcanii noroiosi 500 m”, insa de-acolo se merge si se urca mai mult pana la vulcani.
  • Biletul de intrare este de 4 RON/adult la Paclele Mari.
  • Paclele Mici parca aveau santuri mult mai adanci si mai late care nu-s chiar toddler(copil cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani)-friendly. De-asta am si preferat sa mergem cu fetele la Paclele Mari.
  • Din Bucuresti pana la Paclele Mari am facut 2 ore jumatate.
  • Puteti manca la restaurantul Pensiunii Vulcanii Noroiosi, de vis-a-vis de intrarea in Paclele Mari. Proprietarii sunt foarte mandri de ingredientele pe care le folosesc – gaini de la ei din ograda, legume din gradina proprie, etc. Acum doi ani, cand am mancat pranzul acolo, tin minte ca mi-a placut si ciorba, si friptura – ca la mama acasa 🙂
  • Ar fi bine sa va luati incaltaminte cu talpa aderenta – sunt portiuni alunecoase, in special in jurul craterelor, pe-acolo pe unde curge amestecul argilos. Inteleg ca dupa ce ploua toata zona e alunecoasa.