Pe Loredana Radu o gasiti in mod normal pe travelgirls.ro si, mai nou, pe Madame Ambrette unde face bentite cochete pentru fetite si mamici. Anul trecut a mers in Croatia cu baietelul ei si-a dat o fuga si pana in Bosnia Herzegovina. Ea e motivul pentru care Mostar a ajuns instant pe lista noastra “musai de vazut”. Astazi vorbim, insa, despre vacantele cu copiii in Romania.

Care este cel mai child friendly hotel (pensiune) din Romania in care ai stat pana acum?

Am descoperit la începutul anului o fermă absolut minunată, foarte aproape de București. Ferma Dacilor se numește, e în Tohani – pe Drumul Viilor, într-o zonă fabuloasă, care m-a făcut să mă gândesc la dealurile din Toscana sau din Provence.

Pentru copii acolo e Raiul pe pământ, nu există o curte propriu-zisă, sky is the limit – cum se spune iar cei mici pot să alerge sau să se joace pe unde vor, pentru că nu există niciun pericol. Cel mai mult însă cred că le plac animalele din fermă – căluți, iepurași, câteva căprioare, porcușori vietnamezi și o mulțime de păsări.

Pe de altă parte, pentru mine a contat foarte mult că aproape tot ce este pus pe masă acolo e ori din fermă ori de la producătorii locali din zonă, că nu există televizor în cameră și că sunt doar 90 de km din București (din care mai mult de jumătate pe autostradă).

In ce statiune din Romania te-ai intoarce iar si iar cu toata familia?

De regulă fug de stațiuni și de când suntem 3 în familie am preferat pensiunile și casele de oaspeți de la țară, pentru că nimic nu e mai frumos decât libertatea pe care ți-o ofertă satul. Când aleg locurile pentru viitoarele vacanțe, mă interesează foarte tare să fie cât mai în natură și să putem face activități în jur – să mergem cu bicicletele pe dealuri, să mergem pe la localnici acasă și să gustăm din bunătățile pe care ei le fac pentru turiști iar satul să aibă ulițe pe care copilul să poată să alerge în voie.

Noi ne simțim mai bine ca acasă în satele săsești din Transilvania – în Viscri și în Criț mergem mai mereu – iar anul trecut am fost în Ilimbav – un sătuc din județul Sibiu despre care nici unii sibieni nu au auzit. Ca să ajungi acolo, trebuie să mergi pe un drum spectaculos, printre dealuri și pășuni, un drum care pe mine m-a dus cu gândul la Provence și la Toscana. În astfel de locuri mi-aș face măcar o vacanță pe an.

Pentru un city break romanesc cu copiii in ce oras ai merge?

E greu de ales dar uite, mie îmi place cum s-a transformat Râșnov, pe care de anul trecut îl recomand tuturor prietenilor care au copii. Mie nu îmi place să merg în muzee, nu mi-a plăcut niciodată și, pe cele mai multe, le găsesc plictisitoare. Când merg într-un oraș nou mă interesează mai degrabă cât de ofertant de este din punct de vedere al activităților în aer liber. Iar Râșnov stă din ce în ce mai bine la capitolul ăsta: Dino Parc, Cetatea Râșnov la care poți să urci cu liftul înclinat, Peștera Valea Cetății, Cheile Râșnoavei și, în curând, un centru pietonal – toate astea sunt motive suficiente pentru mine să pun Râșnov pe harta destinațiilor favorite pentru un city break românesc.

Care e cel mai drag obiectiv turistic din Romania savurat si de cel mic?

Andrei e prea mic așa că nu pot să spun că are un obiectiv turistic preferat. E suficient pentru el să aibă o baltă sau o fântână arteziană în care să se bălăcească și un loc unde să alerge. Cel mai mult îi place în natură, îmi amintesc că prima tură ușoară pe munte am făcut-o împreună când el avea doar 3 săptămâni – am fost atunci în Prăpăstiile Zărneștilor, poate că de acolo i se trage.

Poti sa ne recomanzi un restaurant/o cafenea child friendly in care-ti place sa mergi?

Sunt puține restaurante și cafenele în București în care să nu se fumeze deloc – știu că asta o să se schimbe în curând și, dintr-o dată, aproape toate vor fi child friendly. Aș spune totuși că mergem cu plăcere în ceainării.

Vacanta ta ideala pe meleaguri straine, cu toata familia, ar fi in…?

Anul trecut am fost 3 săptămâni într-un road trip în Croația și aproape toți prietenii noștri ne-au spus că facem o greșeală – Croația nu e deloc child friendly, susțineau ei. Știam că se înșeală înainte de a fi ajuns acolo și cred că nu greșesc dacă spun că a fost cea mai frumoasă vacanță, pentru că am avut de toate: city break-uri, Parcuri Naturale, plaje perfecte pentru bebeluși – cu nisip fin și apă puțin adâncă, mare și soare, mâncare bună de tot iar croații sunt printre cele mai primitoare nații din Europa.

Sunt sigura ca si tu stii cel putin un loc child friendly de la noi din tara. Poate ti-a placut un hotel anume in vacanta cu copiii, poate o pensiune sau un restaurant cu spatiu de joaca. Hai sa promovam impreuna locurile care primesc cu bratele deschise familiile si ne fac mai usoara viata de parinti calatori! Intra pe Gala miniCalatorilor si propune cele mai bune locuri pentru miniCalatorii.