Prima intrebare pe care mi-o pun dupa ce gasesc bilete de avion la super-oferta pentru miniCalatoriile in trei e “ce primesc de banii astia, in special pentru bebe Ana?”. Ce am voie sa transport gratuit, pot sa ajung cu caruciorul pana la avion, asigura ei gustarica pentru cel mic, etc. Ca sa nu mai pierzi si tu timp rascolind site-urile companiilor aeriene dupa informatii pretioase, le-am centralizat mai jos pentru Air France, Blue Air, KLM, TAP, Tarom si Wizz Air.

Blue Air

Cat costa biletul
Blue Air are un tarif standard pentru biletele copilasilor mai mici de doi ani care calatoresc in poalele parintilor: 35EUR/segment. Asta inseamna ca, indiferent de destinatie, pe zborurile directe, daca-l iei pe cel mic cu tine o sa platesti 70EUR.

Ce e inclus in pret
Fie un bagaj de cala de pana la 32 de kilograme, fie un carucior (alcatuit din una sau mai multe piese).

Ce poti lua in avion cu tine
Infantul nu are dreptul la bagaj de mana, asa ca va trebui sa te descurci cu cel pe care-l ai tu inclus in pret – de cel mult 10 Kg si dimensiuni maxime 55 cm x 40 cm x 20 cm. (cand masori bagajul, masoara-l cu tot cu roti, manere, buzunare, etc)

Bine de stiut!
Daca ajungi la poarta de imbarcare cu un bagaj de mana mai mare sau cu doua bagaje de mana – unul pentru tine, unul pentru bebe, va trebui sa platesti o taxa de 65 de euro pentru ca bagajul cu pricina sa fie trimis la cala. N-ar fi deloc placut sa-ti incepi calatoria cu o gaura in buzunar.

Poti merge cu caruciorul pana la avion?
Da.

TAP

Cat costa biletul
Pretul biletului pentru sugari (asa e intitulata la TAP categoria 0 – 1.99 ani) variaza, insa din simularile facute pe destinatii europene, se invarte intre 15 si 30 de euro dus-intors (clasa economy). Noi am platit vreo 10 euro pentru biletul Anei atunci cand am mers cu ea in Portugalia.

Ce e inclus in pret
Transportul unui bagaj de cala de maxim 10 kilograme (suma laturilor bagajului sa nu depaseasca 115 cm) si a unui carucior.
Plus, si asta mi-a placut tare mult, poti solicita un port-bebe pe durata calatoriei 🙂

Ce poti lua in avion cu tine
Un bagaj cu dimensiuni maxime de 55 x 35 x 25cm.

Bine de stiut!
Fiind companie de linie, nu low cost, regulile sunt mai relaxate. Eu am putut intra in avion cu bagajul de mana plus o gentuta de umar (geanta de oras, de dimensiune medie). Insa e bine sa stii conditiile lor si sa incerci sa le respecti. Nu se stie niciodata peste cine dai la poarta.

Poti merge cu caruciorul pana la avion?
Ca sa citez: “Bebeluşul poate rămâne în cărucior până când ajunge la uşa aeronavei. Apoi, ne vom ocupa de cărucior, iar acesta va fi pregătit şi-l va aştepta pe bebeluş la debarcarea la destinaţie.”

Air France

Cat costa biletul
Tariful biletului pentru infanti variaza. Din simularile facute pe destinatii europene, reprezinta aproximativ 10% din valoarea biletului pentru adult. Cand am fost pe Valea Loarei cu bebe,  am platit pentru biletele Bucuresti – Paris – Bucuresti 129 de euro de adult si 5 euro pentru Ana.

Ce e inclus in pret
Transportul unui carucior pliabil, masa pentru bebe daca zborul e mai lung de doua ore jumatate si un bagaj de mana de cel mult 12 kilograme, cu dimensiuni maxime de 55 x 25 x 35 cm.

Ce poti lua in avion cu tine
Bagajul tau de mana plus bagajul bebelusului, ambele cu greutate maxima de 12 kilograme si dimensiuni de pana la 55 x 25 x 35 cm.

In plus, tu poti avea si un accesoriu (laptop, camera, geanta de oras, etc) cu singura mentiune ca bagajul de mana + accesoriul trebuie sa se incadreze in greutatea maxima de 12 kilograme.

Poti merge cu caruciorul pana la avion?
Da.
Apropos de carucior, cand am zburat cu Air France la Paris, ne-am speriat putin cand am aterizat. Ne asteptam sa ne fie adus caruciorul la iesirea din avion, dar de fapt a fost trimis cu bagajele si recuperat de langa banda rulanta cu bagaje. La plecare, pe de alta parte, ne-au lasat sa mergem pana la avion cu caruciorul, iar la Bucuresti ni l-au adus la iesirea din avion.

Tarom

Cat costa biletul
Din informatiile disponibile pe site-ul Tarom, aproape toate biletele de infant beneficiaza de o reducere de 90% din valoarea biletului de adult. Cu toate astea, cand am fost cu bebe in Cipru, am platit vreo 70 de euro pe biletul ei, iar ale noastre n-au fost chiar 700.. (probabil ca au fost luate cu oferta superSpecials unde conditiile difera putin). In schimb, am facut acum o simulare pentru luna martie si bebe ar plati pentru Paris si Bruxelles 28  de euro, iar pentru Roma 18 euro.

Ce e inclus in pret
Transportul unui carucior pliabil si a unui bagaj de maxim 10 kilograme, cu suma dimensiunilor de cel mult 115 cm.

Ce poti lua in avion cu tine
Un bagaj de mana cu greutate de maxim 10 kilograme si dimensiuni de cel mult 55x40x20 cm.

Poti merge cu caruciorul pana la avion?
Da.

Wizz Air

Cat costa biletul
Tariful pentru biletele infantilor este unul fix, de 113RON/segment (25 de euro). Deci pentru o calatorie dus-intors cu cel mic, vei scoate din buzunar 226RON (50 de euro).

Insa, “dacă preţul unui bilet dus pentru adultul însoţitor este mai mic de 25 euro, acceaşi sumă va fi aplicată pentru taxa de bebeluş.”

Ce e inclus in pret
Transportul unui carucior.

Ce poti lua in avion cu tine
Cum infantul nu are dreptul nici la bagaj de cala, nici de cabina, va trebui sa te descurci cu cel pe care-l ai tu inclus in bilet, sau sa mai achizitionezi bagaje suplimentare. Biletul de adult include un bagaj de mana gratuit, cu dimensiuni de maxim 42x32x25cm. (si fara restrictii de greutate)

Bine de stiut!
Wizz air are o politica foarte stricta legata atat de dimensiuni, cat si de ideea de un singur bagaj per pasager. Nu poti avea o geanta de umar si un ghiozdan sau un troller. In cazul in care nu respecti regulile si ajungi cu un bagaj inadecvat la poarta, va trebui sa platesti 270RON pentru ca bagajul respectiv sa fie dus in cala.

Poti merge cu caruciorul pana la avion?
Da.

KLM

Cat costa biletul
Pentru biletul unui infant vei plati cam 10% din ce platesti pentru tine.

Ce e inclus in pret
In principiu, transportul unui carucior pliabil, un bagaj de mana de maxim 12 kilograme si cu dimensiuni de pana la 55 x 35 x 25 cm si un bagaj de cala de maxim 10 kilograme. Insa restrictiile legate de bagaje difera in functie de zbor si cel mai bine e sa consulti pagina oficiala KLM, sectiunea bagaje.

Ce poti lua in avion cu tine
Bagajul tau si bagajul lui bebe, amandoua cu greutate de pana la 12 kilograme si dimensiuni maxime de 55 x 35 x 25 cm.

Poti merge cu caruciorul pana la avion?
Da.

In incheiere, tin sa mentionez ceva foarte important. Chiar daca iti faci planuri pentru o calatorie low budget, nu exclude companiile de linie. Atunci cand calatoresti cu cel mic, low costurile numai ieftine nu sunt si daca faci calculele s-ar putea sa constati ca dai pe un zbor in trei cat ai da si la o companie de linie sau chiar mai mult, iar conditiile nu se compara.

Incet, incet, o sa povestesc despre fiecare zbor cu bebe Ana, despre ce mi-a placut si ce nu mi-a placut la fiecare companie aeriana. Insa pana atunci te intreb pe tine: ce experiente pozitive sau negative ai avut cu zborurile-n trei/patru/cinci?