Sunt fana convinsa Manduca. Pana la sapte luni, cand Ana a refuzat sa mai stea in orice sistem de purtare, am luat-o cu noi peste tot. A fost un tovaras de drum de mare isprava, iar acum am inceput sa o folosim si la Ema. Cat eram in Corfu, am primit mai multe comentarii cum ca n-ar fi potrivita pentru bebelusii sub sase luni. Asa ca, intorsi in tara, am inceput sa cautam raspunsul la doua intrebari: e sigur sa o folosim si la Ema si daca nu, ce alte variante avem?

Strategia mea atunci cand ma lovesc de probleme bebelusesti mai delicate e urmatoarea: citesc pe tema respectiva ca sa ma lamuresc care sunt datele exacte ale problemei, dupa care apelez la un specialist (in care am incredere) ca sa gasim impreuna o solutie. Asa am facut si cu alaptatul, si cu diversificarea, si cu purtatul bebelusilor.

Inainte sa se nasca Ana m-am documentat despre SSC-uri (Soft Structured Carrier) si am ramas cu patru idei:

  1. in orice l-ai purta, bebelusul trebuie sa stea intr-o pozitie ergonomica (piciorusele sa formeze M-ul ortopedic)
  2. SSC-ul trebuie sa ii ofere suport pe spate si sa nu ii forteze coloana
  3. cel mai mare risc atunci cand iti porti bebelusul e cel de sufocare. De-asta e bine sa verifici de fiecare data TICKS (Tight, In view, Close enough to kiss, Keep chin off the chest, Supported straight back)
  4. tu, ca parinte, trebuie sa te simti ok purtandu-ti bebelusul, altfel tot demersul va fi un mare fiasco.

Ce sisteme de purtare am folosit la Ana

Am cumparat un Moby Wrap pentru primele luni si o Manduca, dupa care am apelat la Claudia Bieder Heim (Moasa Independenta originara din Elvetia care tinea workshopuri de baby-wearing la Fundatia Crucea Alba) pentru o sedinta individuala de purtare a bebelusului. I-am povestit ca Ana, cum ajunge in wrap, urla din toti plamanii si mi-e teama ca pur si simplu nu o sa accepte sistemul. Ea mi-a explicat ca teama e, de fapt, a mea, legata de cat de bine sta Ana in wrap si i-o transmit si ei. De-asta devine asa agitata. Si-a avut dreptate. Imediat ce eu am fost sigura pe ceea ce fac, domnisoara s-a linistit si-am putut sa ne plimbam prin lume in wrap si, ulterior, in Manduca.

Ana s-a nascut la sfarsit de octombrie, deci Moby wrap-ul cu materialul lui mai grosut si prinderea in trei straturi a fost perfect. Cu Ema, nascuta la sfarsit de martie, l-am folosit doar vreo doua luni, pana au inceput caldurile mari in Bucuresti. La inceput de iunie, cand am plecat in Corfu, am luat doar Manduca si ne-a fost bine. Insa am primit mai multe comentarii cum ca n-ar fi potrivita pentru bebelusii mai mici de sase luni. Am ridicat putin dintr-o spranceana. Pe langa Claudia Bider Heim, care ne spusese ca o putem folosi imediat ce bebelusul poate sa cuprinda puntea fara sa-si forteze piciorusele, mai aveam si sfatul ortopedului de a o folosi cat mai mult la Ana, suspectata de displazie de sold.

impresii dino parc-1

Manduca pentru bebelusi sub sase luni

Producatorii sustin ca poate fi folosita de bebelusi oricat de mici. Pentru cei care nu pot cuprinde puntea cu picioarele, exista un insert. Acesta le permite si bebelusilor foarte mici sa stea in pozitie ortopedic corecta.

Mi-am zis ca poate acum trei ani nu se stiau atatea lucruri cate se stiu acum si mi-a scapat ceva. I-am intrebat pe cei de la HipHip.ro daca ma pot ajuta cu un raspuns. Cristina Marin (co-owner) abia ce se intorsese de la European Babywearing Conference si m-am gandit ca e la curent cu tot ce misca.

De la ei am obtinut urmatorul raspuns:
Ulrike Hower spunea ca nu se pot imparti sistemele in functie de varsta copilului, ci doar luand in considerare testele producatorului (limitele pentru greutate) si pozitia copilului in sistem. Atata timp cat materialul ii ofera suport pe spate si nu ii forteaza coloana, piciorusele sunt intr-o pozitie ergonomica, iar parintele se simte comfortabil, e foarte ok totul.

Nou-nascutii si bebelusii mici sunt foarte diferiti ca dezvoltare si de aceea recomandarea ei era ca parintele sa probeze insertul, sa vada cum se aseaza copilul, daca respecta cele de mai sus. Zicea ca a vazut foarte multi copii care stateau super in SSC cu insert, dar si cateva cazuri unde nu se aranjau ok. Depinde de copil cum e, dar si de parinte (inaltime, dimensiune torso, greutate). Inserturile sunt destul de universal gandite si pot aparea cazuri cand preferabil ar fi un wrap complet ajustabil.

Ulrike este fondatoarea scolii de BW Die Trageschule din Germania – una din cele mai prestigioase si serioase in domeniu. Scoala lucreaza si cu un board medical, iar in Germania se fac multe studii pe tema asta. Nu este angajata niciunui producator, dar a testat si evaluat cam tot ce e reprezentativ pe piata de babywearing.”

Vila 23

Buuun, eu de-aici trag concluzia ca pot folosi linistita Manduca pentru Ema, la trei luni. Mai ales ca s-a nascut cu 4050 de grame si 56 de cm. La trei luni se imbraca cu haine 68 si cuprinde fara probleme puntea Manducii. Iar materialul Manducii este subtirel pe spate, nu mi se pare ca pune presiune pe coloana ei si sta dreapta.

Insa m-am intrebat ce se fac parintii care nu se simt ok folosind Manduca? Ce alternative au cand merg la mare, de exemplu, unde temperatura ridicata exclude din start Moby wrap-ul. Asa ca i-am rugat pe cei de la HipHip.ro sa-mi imprumute pentru o saptamana acele sisteme de purtare potrivite bebelusilor sub 6 luni, care pot fi folosite de parinti in perioada asta calduroasa.

Le-am luat cu noi la Eforie, le-am testat si rastestat, iar concluziile le gasiti mai jos.

Manduca Wrap

Manduca Wrap e realizat dintr-un material mult mai subtire decat Moby Wrapul, un bumbac foarte moale si fin. E complet ajustabil si se muleaza pe corpul bebelusului. Partea proasta e ca se prinde in trei straturi si oricat de subtire ar fi, la 30+ de grade cel mic se incinge in el.

Tot la minusuri o sa trec si faptul ca atunci cand il prinzi, tarai capetele pe jos. Intr-o zi ploiasa, cu balti pe jos sau noroi, ultimul lucru pe care ti-l doresti e sa ai de prins un wrap langa masina 🙂 Stiu ca poate fi legat la hotel, iar atunci cand il pui pe bebe doar il reglezi. Eu, totusi, prefer sa nu stau cu materialul ala pe umeri toata ziua, in conditiile in care curg apele pe mine si-n costum de baie.

De invatat, mi se pare ca se invata usurel sa-l folosesti corect. Fiind elastic, trebuie sa ai mare grija sa-l tensionezi bine ca piciorusele lui bebe sa stea in pozitia M.

SSC bebelusi la mare-100Manduca wrap bebelusi la mare-5

Marsupi Breeze

Marsupi Breeze e o struto-camila. Ca usurinta de folosire se apropie de Manduca, iar ca ajustabilitate se apropie de wrap. E realizat dintr-un material racoros, o combinatie de in si bumbac, iar culoarea e perfecta pentru calatorii. Ema a tot regurgitat pe el, eu l-am tot clatit pe ici pe colo, iar culoarea ne-a ajutat sa nu apara pete-pete peste tot. Cand calatoresti, asta e o mare bulina alba.

Mi-a placut ca-i pe dimensiuni si in sfarsit mi-a stat si mie ceva ok pe talie. Manduca, stransa la maxim, imi aluneca pe solduri. Marsupi s-a tinut tare pe pozitie, prinderea cu arici e zdravana si-am putut sa o infasor bine pe Ema cu materialul. Mi-a dat senzatia unei imbratisari viguroase 🙂

Nu stiu cum reuseste sa distribuie greutatea copilului comparativ cu Manduca (geniala la capitolul asta). Cu Ema de 6.5 kilograme n-am simtit nici un disconfort. E interesant de vazut cum e sa cari in el un bebe mai greu. Inteleg ca cei de la HipHip.ro nici nu-l recomanda copiilor mai mari de 10kg.

De invatat, cred ca inveti cel mai repede sa-ti porti copilul intr-un Marsupi. Te prinzi cum stau lucrurile mai usor decat cu un wrap si, cu siguranta, mult mai usor decat cu un sling.
marsupi bebelusi la mare-1marsupi bebelusi la mare-2

Sling cu inele

Eiiii, slingul asta e cu dus si intors. Mi-as lua maine unul daca as sti ca am rabdare sa invat sa-l folosesc corect.

Se adapteaza perfect la corpul bebelusului si il acopera cu un singur strat de bumbac racoros. Il poti tine prins in inel, asa ca atunci cand il pui nu tarai nimic pe jos. Rezista pana la 20 de kilograme, deci creste o data cu copilul.

La capitolul minusuri, nu cred ca poate sa concureze la distribuirea greutatii celui mic cu sistemele de purtare pe doi umeri. Plus invatarea care mi se pare tare greoaie. Asa pare usor, ti-l pui pe umar, iei copilul, tac-pac si gata. Dar pana sa ajunga Ema cu piciorusele in M-ul corect, ba pleca inelul de pe umar si-o lua in jos, ba largeam prea mult materialul, ba statea intr-o pozitie atat de ciudata incat trebuia scoasa si bagata la loc. Nici noi n-om fi cele mai cele talente in manuirea slingului, dar nici slingul nu mi se pare cel mai prietenos sistem cu cei fara experienta.

Sling bebelusi la mare-7Sling bebelusi la mare-6Sling bebelusi la mare-8

In loc de concluzie

Dupa o saptamana de folosit sistemele astea de purtare, daca as fi din nou in momentul in care s-a nascut Ema, mi-as lua un Marsupi Breeze (asumandu-mi ca o sa-l port maxim un an) si o Manduca pe care as introduce-o din momentul in care vad ca Marsupi nu mai face fata la greutatea copilului.

Bogdan, pe de alta parte, inca se gandeste daca sa-si ia un Sling sau nu. I se pare ca raspunde la fantezia lui de a o lua pe Ana, rapid, in brate, pastrandu-si macar o mana libera.

Manduca_bebe

Nu stiu ce-o sa faca pana la urma, cert e ca Manduca ramane de baza si sunt foarte fericita cu ea. E usor de pus si scos, are centuri late pentru umeri si sold ca sa distribuie cat mai bine greutatea bebelusului si rezista pana la 20 de kilograme, deci creste cu copilul (fara ca umerii tai sa fie maltratati). E din bumbac rezistent, se spala la masina, iar daca ai protectii de bretele (cum am cumparat noi in perioada in care Ana molfaia tot), ajungi sa o speli destul de rar. E putin mai groasa decat Marsupi breeze sau slingul, insa n-am avut probleme de supraincalzire cu ea.

Acestea fiind zise, sunt curioasa voi ce sistem de purtare folositi in perioada asta torida?