Una dintre cele mai mari bucurii pe care le am in calatoriile in trei e sa-i fac poze Anei. Sa o surprind din spatele camerei cum descopera lumea, cum se bucura de o cireasa coapta, cum se entuziasmeaza la aparitia unui melc pe asfalt sau cum se concentreaza atunci cand gusta vreun fel de mancare nou.

Multa vreme m-am ferit de setarile camerei foto si-am facut poze dupa cum m-a taiat. Cand ajungeam acasa si le vedeam aveam impresia ca nu reflecta realitatea, nu surprind frumusetea momentului. Credeam ca trebuie sa intru in bucataria interna a aparatului si sa inteleg foarte bine cum functioneaza fiecare parametru. De fapt, lucrurile sunt mult mai simple si cu cateva reguli usor de inteles, aplicate pe teren, am inceput sa fiu putin mai multumita de fotografiile din calatoriile cu Ana.

Acest articol nu se adreseaza celor care stiu deja ce e cu apertura, adancimea de focalizare, expunerea, samd. Nu este nici un articol din care sa inveti ce e cu termenii mai sus folositi. Este o colectie de idei pentru orice parinte care detine un aparat foto (indiferent ca e sapuniera sau DSLR de ultima generatie), nu vrea sa se bage in bucataria interna a aparatului, insa isi doreste sa faca poze reusite in vacantele cu cei mici. Sunt cateva sfaturi foarte simple care pot face diferenta intre o poza ratata si una faina.

Fa poze de la nivelul lui

E suficient sa tii cont de sfatul asta si numai de el ca sa obtii poze mai bune decat fac cei mai multi parinti. Desi e atat de simplu sa te cobori la nivelul ochilor copilului tau, foarte putini o fac. Stiu din proprie experienta ca-ti vine mai natural sa-i pozezi de sus, de la inaltimea ta (dubla fata de cea a unui copil de un an, doi), mai ales cand ei se misca intr-un ritm ametitor. Insa pozandu-i de sus ii faci sa para mai mici decat sunt si pe picior de inferioritate.

Pozele facute de la nivelul lor surprind mult mai bine expresivitatea privirii celor mici si-i pun intr-o relatie de egalitate cu cel care priveste poza.

sus_asa_nu-1sus_asa_da-1
Asa NU vs Asa DA

Evita sa incadrezi copilul in centrul fotografiei

Instinctul nostru e sa plasam subiectul (fie el copil, casa, masina etc) in centrul pozei. Studiile arata ca imaginile sunt mult mai puternice daca plasam subiectul intr-unul din punctele de forta ale fotografiei.

Ce inseamna puncte de forta? Imaginati-va ca impartiti imaginea in 9 parti egale folosind doua linii verticale echidistante si doua linii orizontale echidistante. Cele patru puncte de intersectie se numesc puncte de forta. Nu stiu cum stati voi cu imaginatia, dar mie mi-e foarte greu sa-mi dau seama unde sunt cele patru puncte cand ma uit pe ecranul aparatului. Vestea buna e ca majoritatea camerelor foto permit afisarea celor patru linii (“Grid display” se numeste modul asta de vizualizare pe aparatul meu Sony, de exemplu) in timp real.

regula_treimilor

De asemenea, folosindu-va de liniile astea, daca aveti un peisaj cu cer si apa, sau cer si dealuri, in loc sa plasati linia orizontului chiar in mijlocul pozei, incercati sa vedeti cum arata imaginea cu orizontul situat la o treime de partea inferioara/superioara a pozei. Daca cerul vi se pare mai spectaculos, acordati-i doua treimi din poza, daca partea de jos vi se pare mai spectaculoasa atunci acordati-i ei cele doua treimi.

Foloseste fotografiile in rafala

Copiii parca n-au stare. Se misca in continuu, clipesc des, se intorc cu spatele cat ai zice peste si fac o grimasa adorabila cand te astepti mai putin, eventual imediat dupa ce ai facut poza. Ca sa eviti imaginile miscate, cu ochii inchisi sau cu copilul prins doar pe jumatate in cadru, foloseste optiunea de fotografii in rafala. Din 5 – 10 poze trase o data, sansele ca una sa fie focalizata bine, nemiscata si fara ochi inchisi sunt mult mai mari.

Profita de ora de aur

Lumina din timpul zilei e, in general, foarte puternica si lasa umbre deloc aspectoase pe fata celor mici. De aceea e de preferat sa le faceti poze la umbra, in cazul in care contextul o permite. Si mai bine e sa prindeti lumina dinainte de apus (periada cunoscuta de fotografi ca “golden hour”). E calda, aproape magica, si pune in valoare si cel mai banal obiect pozat atunci. De copii nu mai vorbesc.

Mai e o perioada cu lumina foarte buna, imediat dupa ce rasare soarele, insa va doresc sa dormiti la ora aia, nu sa le faceti poze celor mici. 🙂

umbre_asa_nu-1umbre_asa_da-1
Asa NU vs Asa DA

Lasa mai mult spatiu in directia de mers

Un detaliu de finete, usor de pus in practica. Daca-i faci o poza celui mic, din profil, in timp ce merge intr-o anumita dorectie, lasa mai mult spatiu in acea directie. De exemplu, daca merge in dreapta, poti sa-l plasezi in dreptul primei linii verticale (din regula treimilor) astfel incat sa-i ramana doua treimi ca spatiu de deplasare. E placut vizual sa observi ca are unde sa se deplaseze. Altfel, poti sa ai sentimentul de bariera atunci cand te uiti la poza.

Nu lasa membre in afara pozei

Da, stiu, cei mici sunt imprevizibili si se misca repede. De multe ori nici eu nu reusesc sa tin pasul cu Ana atunci cand sunt in spatele aparatului foto, insa incerc pe cat posibil sa apas pe declansator doar dupa ce m-am asigurat ca nu-i tai mainile/picioarele/varful capului cu incadrarea pe care o aleg.

Poti sa ai cea mai expresiva privire din lume pe fata copilului, daca jumatate din mana e in afara pozei privirea celui care vede imaginea va fi distrasa de aceasta lipsa. In general prefer sa las putin mai mult spatiu in jurul ei cand fac o poza astfel incat daca se misca brusc sa nu-mi iasa partial din cadru. Sau sa ma concentrez doar pe fata ei si sa fac poze in rafala.

membre_asa_nu-1membre_asa_da-1
Asa NU vs Asa DA

Uita de fotografiile regizate

Nu stiu cum e cu copiii mai mari, insa cu Ana, la cei aproape doi anisori ai ei, cele mai bune poze le-am facut atunci cand ea isi vedea de treaba/joaca/explorat. De fiecare data cand voiam sa o pozez intr-un anumit fel, incepea sa se zbata, sa se strambe, imi intorcea capul si dadea dezaprobator din cap.

Bebe_la_Sighisoara (6)

Asa ca fii spontan si lasa-l si pe cel mic sa-si arate spontaneitatea in poze!