Ne-am hotărât să mergem toți trei în Sicilia. Și după ce hotărârea a fost luată, s-a pus problema de pașaport pentru bebe. Buuun, hai să-i facem copilului pașaport. E nevoie să fie prezent la depunerea actelor ori ba? E trecută pe pașaportul nostru sau are propriul pașaport? Cât e valabil pașaportul unui bebe? Sunt întrebări pe care ni le-am pus și care sunt sigură că apar în mintea oricărui proaspăt părinte care vrea să iasă cu bebele din țară.

Ieeeei, am pasaport 😀

Așa că iată pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a obține pașaport pentru copiii sub 14 ani:

1. Achitați la orice sucursală CEC cele două taxe pentru emiterea pașaportului: 244RON (reprezentând costul pașaportului) și 32 22RON (reprezentând taxa consulară). În total 276 266RON.

2. Strângeți actele necesare emiterii pașaportului:
– certificatul de naștere al copilului, în original
– buletinele părinților
– hârtiile de la CEC care atestă efectuarea plății taxelor

În cazul în care nu sunt ambii părinți prezenți la depunerea actelor, e necesară o procură sau o declarație de acord a părintelui absent.

Dacă copilul a mai avut pașaport, trebuie adus și pașaportul vechi.

3. Mergeți cu bebele/copilul la Serviciul pentru eliberarea și evidența pașapoartelor (pe Iorga 27 sau Pipera 49 în București, programul de lucru îl găsiți aici). Acolo i se va face poză și vor fi preluate actele. La final, veți primi un bilețel pe care scrie ziua în care se eliberează pașaportul.

4. Reveniți în ziua specificată, cu bilețelul, buletinul și certificatul de naștere al copilului.

Așa cum scrie și pe site-ul oficial, pașapoartele simple electronice se eliberează în termen de 10 zile lucrătoare, iar pașaportul pentru copiii sub 6 ani e valabil trei ani. Acum nu mă întrebați cum o să o recunoască în poză  nenea de la graniță pe Ana când o avea doi ani.. Dar nu mă plâng, cu cât am de-a face mai rar cu statul, cu atât mai bine.

Pasaport pentru copii
Oare o fi gustos?

Nota bene: indiferent de ce scrie în lege/pe site-ul oficial, bebelușul trebuie să fie prezent la depunerea actelor în cazul în care i se face pașaportul valabil pe trei ani. Cel puțin așa e în București.

Și dacă vă întrebați cum stă un bebe mic, mic, mic (Ana avea două luni și jumătate) la poză, ei bine e o întreagă aventură. În principiu, părintele pune un picior pe scaun și așează bebele pe picior. Și-l ține în așa fel încât să nu-i iasă și mâna în poză. Daaaar, piciorul lui Bogdan a fost prea înalt, iar eu n-am reușit să o țin cu capul drept fără să-mi iasă mâna în poză. Așa că doamna din biroul alăturat a fost convocată de urgență și una dintre ele o ținea pe Ana, cealaltă stătea cu o mâna pe mouse să facă poză și cu cealaltă mână clămpănea un capsator ca să atragă privirea bebelui înspre obiectiv. Distracție, ce mai!