Seara tarziu, cand am ajuns la ferma ce avea sa ne serveasca drept cartier general in urmatoarele zile, am vazut pentru prima data relieful rosiatic. In pliante, ce-i drept, insotit de recomandari calduroase de la Muriel, gazda noastra. Daca va plac plimbarile in natura, e un loc in care merita sa ajungeti, ne-a zis ea. Cu ochii mijiti de somn am spus da, da, iar a doua zi ne-am vazut de planul nostru initial care nu includea o vizita la Rustrel.

Abia doua zile mai tarziu, cand Muriel ne-a invitat la masa si-am stat pe indelete la povesti ne-am gandit serios sa dam o fuga pana-n Colorodo. Sotul ei, Didier, ne-a relatat cu atata patos cum ar putea sa arate micuta noastra incursiune-n wild wild west incat n-a fost nevoie nici de doua minute sa ne convinga,

Ce-am descoperit odata ajunsi acolo?

Rustrel Colorado Provensal -7
Rustrel Colorado Provensal -9
Rustrel Colorado Provensal -22
Iti vine sau nu sa crezi, e in Provence! La 60 de kilometri de Avignon si doar 10 de Apt se gasesc aceste formatiuni rosiatice care stau sub semnul prelucrarii de ocru. Fostele cariere au dat forma, iar eroziunea a desavarsit munca omului 🙂

Exista trei trasee de parcurs, foarte bine marcate. Eu pot sa va povestesc doar despre doua dintre ele.

Chemin des Fees

Durata de parcurgere estimata este de doua ore si adevarul e ca atat ne-a luat mergand relaxat si facand o gramada de poze. Drumul ne-a condus intr-un punct panoramic de unde am putut admira intreaga vale, iar de acolo am coborat printre tufisuri verzi-albastre pe un drum tare pitoresc.

Prima parte a traseului e mai abrupta, am gafait putin, dar de la punctul panoramic incolo nu mai sunt diferente mari de nivel si poti sa te bucuri, fara efort, de peisaj.
Rustrel Colorado Provensal -4 Rustrel Colorado Provensal -3 Rustrel Colorado Provensal -2 Rustrel Colorado Provensal -18
Rustrel Colorado Provensal -11 Rustrel Colorado Provensal -15 Rustrel Colorado Provensal -16 Rustrel Colorado Provensal -17 Rustrel Colorado Provensal -12

Chemin du Sahara

E cel mai scurt traseu, cu o durata estimata de o ora. Daca n-ai timp sau chef sa urci putin, e alegerea cea mai potrivita. Odata ajuns in mijlocul dunelor nu-ti vine a crede cate nuante de rosu pot convietui intr-un singur peisaj!

Rustrel Colorado Provensal -28 Rustrel Colorado Provensal -23 Rustrel Colorado Provensal -24

Cat costa?

Parcurgerea traseelor din “Le Colorado Provencal” e gratuita, iar taxa de parcare e 4 euro.

E potrivit pentru familiile cu copii?

Da, clar! Am intalnit pe traseul de doua ore o familie cu un bebe de maxim 3 luni, iar in Sahara era plin de copilasi. Daca as avea un bebe care abia a invatat sa mearga si as sti ca va insista sa faca pasi de unul singur, nu m-as aventura pe Chemin des Fees. Altfel, n-ar trebui sa ridice probleme nimanui.
Rustrel Colorado Provensal -10 Rustrel Colorado Provensal -1
Si ca sa-ti dai seama cat de potrivit este pentru copii, in zona se fac des excursii cu scoala. Cand am ajuns noi, am zarit in zona de picnic  un grup de copilasi imbracati toti in costume de indieni. Foarte simpatici!