In 1955 Niki de Saint Phalle vizita in Barcelona Parcul Guell. Avea 25 de ani, un sot, un bebe si-o viata-ntreaga inainte. Atunci si acolo, inspirata de operele lui Gaudi, a visat pentru prima data sa construiasca, intr-o buna zi, o gradina cu sculpturi. 19 ani mai tarziu proiectul ei incepea sa prinda contur odata cu primirea unei bucati de pamant in sudul Toscanei. A mai fost nevoie de inca alti 24 de ani cu multa munca, multe colaborari si perseverenta pana cand publicul larg s-a putut bucura de intruchiparea visului ei: : Il Giardino dei Tarocchi.
Giardino_dei_Tarocchi_Toscana (7)
Asta e, pe scurt, povestea din spatele unui loc jucaus din sudul Toscanei, adesea trecut cu vederea de turisti. E drept ca-i departe de Florenta, Siena, Chianti, insa daca va aflati in vacanta cu copiii pe-acolo vi-l recomand calduros pentru o vizita de cateva ore.

Initial credeam ca o sa fie imitatii de Gaudi la tot pasul, insa adevarul e ca Niki a reusit sa-si gaseasca stilul si sa se diferentieze de artistul catalan. A creat un loc in care e aproape imposibil sa nu (re)descoperi copilul din tine urcandu-te pe scari, gasind tuneluri secrete, privindu-te in bucatile de oglinzi sau admirand peisajul toscan de la umbra mozaicurilor albastre sclipitoare.
Giardino_dei_Tarocchi_Toscana (3) Giardino_dei_Tarocchi_Toscana (2)
Giardino_dei_Tarocchi_Toscana (4)
Am vazut in gradina copii de toate varstele – de la cateva luni pana la 14-16 ani. Le-am observat sclipirea din ochisori in timp ce descopereau, rand pe rand, surprizele oferite de fiecare sculptura. Le-am sesizat uimirea si entuziasmul si mi-a parut rau ca nu era si Ana acolo.
Giardino_dei_Tarocchi_Toscana (11) Giardino_dei_Tarocchi_Toscana (1)
Giardino_dei_Tarocchi_Toscana (12)
Giardino_dei_Tarocchi_Toscana (10) Giardino_dei_Tarocchi_Toscana (8)
Partea buna e ca am reusit sa ajungem la Giardino dei Tarocchi – un obiectiv turistic care te scoate complet din atmosfera Toscanei clasice – si acum figureaza pe lista noastra cu locuri in care-i musai sa ajungem in formula completa.
toscana-2-57 Giardino_dei_Tarocchi_Toscana (5)

Unde se afla Giardino dei Tarocchi?

In sudul Toscanei, in Garavicchio, langa Capalbio. E mai aproape de Roma (123 km) decat de Florenta (201 km), iar cel mai usor de ajuns acolo e cu o masina inchiriata.

Cat costa?

Pentru adulti biletul costa 12 euro, iar copiii sub 7 ani au gratuitate.

Cand se poate vizita?

Orarul parcului e unul atipic. Din aprilie pana in octombrie e deschis zilnic de la 14:30 la 19:30. Mai multe detalii gasiti pe site-ul oficial.

Bine de stiut

La momentul vizitei noastre, de la casa de bilete sau din magazinul cu suveniruri puteai sa iei cate un bilet gratuit pentru turnul din Capalbio (2 euro economisiti de persoana). Noi le-am luat si micutul ocol ne-a fost rasplatit cu niste panorame superbe asupra imprejurimilor.

Capalbio Toscana Capalbio Toscana