Construita de romani pentru a elimina o zona umeda despre care se credea ca imbolnaveste oamenii de malarie, Cascatta delle Marmore a ajuns astazi sa fie una dintre principalele atractii turistice din sudul Umbriei. Cu trei caderi de apa principale, cu zeci de cataracte si mii de stropi care te invaluie la tot pasul, cu balconul indragostitilor si poteci umbrite prin padure,  Parcul Marmore e potrivit atat pentru o iesire cu familia, cat si pentru o vizita romantica in doi.
Marmore
Deservind si o hidrocentrala, debitul cascadei e controlat astfel incat raul Velino sa impace pe toata lumea. Si pe compania energetica, dar si pe turistii veniti din toate coolturile Italiei si nu numai pentru a asculta roportul apei care cade-n gol si se loveste de stanci.

Se spune ca cel mai bun moment pentru a vizita Parcul Marmore e atunci cand se da drumul la apa. Am  bagat la cap informatia si ne-am planificat drumul astfel incat ora 15:00 sa ne prinda la punctul de belvedere superior. N-am vrut sa ne uitam la poze de-acasa pentru a fi surprinsi de spectacolul naturii ajutate putin de om 🙂 Cand sirenele au inceput sa tiuie, deja ne imaginam cum un torent se va pravali pe stanci cu un zgomot asurzitor.  Realitatea ne-a luat prin surprindere. Am amortit tinand camera pregatita sa imortalizeze momentul care a intarziat sa vina.
Marmore Marmore Marmore
Debitul cascadei a crescut treptat pana cand stancile de sub apa nu s-au mai vazut deloc. Frumos, dar sub asteptari. Asta pana cand  printre stropii haotici din jur s-a ivit timid un curcubeu. Uau! Ce bine ca nu ne-am uitat la poze si nu stiam ca daca ai noroc de vreme buna, curcubeul e aproape garantat. 😀
Marmore
Marmore
Pe langa cascada, Parcul Marmore ofera si drumetii prin padure si de-a lungul raului, cu grade diferite de dificultate. Dupa ce le-am parcurs pe toate pot sa va garantez ca nici unul nu e prea dificil. (asta venind de la o persoana fara rezistenta la urcat sau la efort prelungit) Am vazut copii alergand veseli pe potecile din padure (la deal!), am vazut tatici cu bebelusii in carca si mamici cu copilasi de un an – doi de manuta.
Marmore Marmore Marmore Marmore
Marmore-2 Marmore-3 cascata delle marmore-5

Bine de stiut!

Daca stiti ca nu va puteti bucura de peisaje atunci cand gafaiti urcand pante nu foarte abrupte, atunci puteti sa fentati sistemul si sa parcurgeti traseele in sens invers. Nimeni nu va impune sa le faceti intr-un anumit sens. Puteti ajunge cu masina la punctul superior de belvedere dupa care sa coborati (in loc sa urcati) pe traseul 1 (care e cel mai solicitant) si sa continuati cu 2,3,4 si 5 care nu au diferente mari de nivel. Iar ca sa ajungeti la masina, luati shuttle bus-ul pus la dispozitie, gratuit, de parc.

Unde se afla Cascata delle Marmore?

In sudul Umbriei, langa Terni. Cel mai usor se ajunge cu masina inchiriata. Altfel, din Terni puteti merge cu autobuzele 7 sau 21. Puteti lua si taxiul pana la punctul de belvedere inferior, iar toata distractia va va costa circa 35 de euro dus, 35 de euro intors.

Cat costa?

Pretul unui bilet este de 9 euro, copiii sub 6 ani au gratuitate, iar cei intre 6 si 14 ani platesc 5 euro.

Cand se poate vizita?

Difera de la luna la luna. Din noiembrie pana in ianuarie inclusiv se da drumul la apa doar in weekend, iar programul este unul scurt. Cel mai bine e sa verificati pe site-ul oficial care sunt orele de vizitare si cand se porneste/opreste apa.