Ultimele trei zile s-au derulat la noi acasa cu un ticait sacaitor pe fundal. Ding, ding. Cand trecea un minut fara sa-l aud, tresaream. Gata? Oara doar atat s-a putut raspandi pe Internet? Ma linisteam imediat ce auzeam urmatorul ticait. Inca doua. Inca trei. Ding, ding, ding.

Fiecare ticait reprezenta un nou like la primul articol scris de mine in engleza. E despre cum sa enervezi un roman si a aparut pe cea mai mare publicatie independenta de calatorii din lume – Matador Network.

how to piss off a romanian

Din ianuarie m-am inscris la cursul lor de jurnalism de calatorii, cel mai apreciat din State si printre singurele din lume. Daca tot scriu de peste patru ani despre calatorii, am vrut sa o fac cat de bine pot eu. Stiam ca-mi lipsesc notiunile de jurnalism, ca doar am absolvit Informatica Economica, si am vrut sa invat de la cei mai buni.

A doua tema pe care am primit-o a fost sa scriu un comentariu social. Am ales sa scriu un articol despre romani care sa se incadreze in seria lor foarte populara “How to piss off“.

Stiam ca e un subiect de interes pentru Matador si mai stiam ca nu exista nimic la ei pe site despre Romania. L-am inscris la laboratorul saptamanal. Mi-au zis sa ma mai gandesc si sa-l mai completez/rescriu. Am inceput sa vorbesc cu expati, cu prieteni, cu oricine ma vedeam si era dispus sa-mi raspunda la intrebarea: “Cum poti enerva un roman?”. Dupa o luna de scris si rescris, l-am bagat din nou la laborator. In loc de feedback, am primit un mail de la decan. Voia sa-l publice.

Acum stau si numar ticaiturile astea sacaitoare. Am ajuns la 15.267 in trei zile. Articolul a ajuns in top 10 cele mai virale din seria asta de 62, depasind astazi New York-ul. Acum se lupta cu ungurii 🙂 Pentru mine nu e despre cat de sus poate sa ajunga. Sau nu numai despre asta. Fiecare ticait reprezinta o sansa mai mare ca cei din redactia Matador sa zica DA atunci cand le voi propune alte articole despre Romania. Despre locuri frumoase si prea putin cunoscute. O sansa in plus ca tara noastra sa ajunga in vizorul celor peste doua milioane de cititori pe care ei ii au lunar, cu precadere americani.

P.S. Daca mi-ar fi spus cineva acum un an ca o sa scriu ceva, orice, in engleza, i-as fi zis ca e nebun. Am fost elev premiant, insa engleza…engleza mi-a dat batai de cap si a fost singura materie la care era sa raman corijenta in liceu. Cand calatoream prin strainatate il lasam pe Bogdan sa vorbeasca, iar la fostul job, unde aveam conferinte cu clienti din State, imi exasperam seful ca nu scoteam un sunet. Insa a aparut Ana, cu curajul ei si bucuria de a face lucruri noi, chiar si atunci cand nu-i ies din prima. Nici din a doua, nici din a treia. Asta apropos de viata ta se termina cand apare bebe…