Pentru mine Andrada, mama Sabinei (7 ani), a fost si este genul acela de femeie care ma intimideaza. Parca-i prea inteleapta, matura, deschisa la minte, profunda ca sa fie umana 🙂 O sa-i fiu mereu recunoscatoare pentru intalnirea cu Rovena, jumatatea ei de la StylishMom.ro. De la ea am aflat de Le Meridien Limassol, unde ne-am simtit foarte bine-n trei, iar astazi am incercat sa scot de la ea mai multe idei faine de calatorii prin Romania cu cei mici.

***

Paradoxal, noi nu numai ca nu cautam locurile declarate sus si tare a fi child-friendly, dar chiar fugim de ele. Pentru ca pentru noi vacanta in familie nu inseamna confort, aliniere cu ceilalti, rigoare, predictibilitate, facilitati pentru copii, ci iesire din zona de confort, provocare, spontaneitate, adaptabilitate, diversitate – evident, toate acestea in conditii de siguranta. Vacanta inseamna explorare, cunoastere, inseamna family building – asa cum spun de cate ori am ocazia – si toate cele de mai sus nu se pot desavarsi intr-un mediu controlat sau foarte cunoscut. Desigur, asta nu inseamna ca a calatori in destinatii sau resort-uri super prietenoase cu familiile este ceva mai putin bun, in fond fiecare familie isi dezvolta propriul stil de a explora lumea, in functie de interese, de obiective de vacanta, de varsta copilului, de temperament, de profilul si de experienta de calator ale parintilor.

Care este cel mai child friendly hotel (pensiune) din Romania in care ai stat pana acum?

Printre preferatele mele se afla pensiunea Viscri 125, de care m-am bucurat impreuna cu micuta mea familie, dar si alaturi de alte familii cu copii, intr-un fashion&family break Stylish Mom. Este un loc in care detaliile de spatiu si design, specificul local, componenta culinara si confortul relational (cu gazdele si cu ceilalti oaspeti) se combina intr-un mod fatal cu variantele de activitati outdoor disponibile in perimetrul pensiunii si in zona.

Si imi mai place foarte tare Mosia Cai de Vis din Varfu Campului, Bucovina (de altfel un loc minunat pe pamant), care este o poveste frumoasa de familie care inseamna patru camere, o herghelie de caluti, o imensa intindere de pamant si produse sanatoase – loc in care ne-am propus sa ne reintoarcem cat de curand, dupa aproximativ cinci ani de la prima vizita.

In ce statiune din Romania te-ai intoarce iar si iar cu toata familia?

Intr-o statiune balneara, cu siguranta. Un spa-hotel de 3*- 4* situat intr-o statiune balneara generoasa din punct de vedere al activitatilor outdoor, statiune aflata in tara care detine 1/3 dintre factorii naturali de cura din Europa, mi se pare ceva de neratat. Tusnad si Sovata sunt doua dintre aceste statiuni, unde se poate petrece timp de calitate in familie, dar se mai poate fura si cate-o ora pentru rasfatul propriu.

Pentru un city break romanesc cu copiii in ce oras ai merge?

Pentru ca ma aflu intr-o perioada de explorare arhitectonica, de care s-a molipsit (potrivit varstei) si Sabina, fetita mea, orice vacanta urbana presupune musai si sa ne pierdem cu orele pe strazi, pentru a repera si a fotografia case vechi, porti si ferestre. Pentru a vana locuri in care isi petrec timpul localnicii, pentru a relationa cu ei, pentru a descoperi diversitatea etnologica si culturala, pe cat posibil, pentru a face incercari gastronomice. Dar si pentru a gasi acele locuri potrivite preponderent copiilor, acolo unde ele exista. Constanta este primul oras pe lista mea, in acest sens – are si arhitectura din plin, este si multietnica, are si mare, cu plaja ascunsa de ochii turistilor si are si cateva locuri dragi copiilor (Acvariu, Delfinariu).

Care e cel mai drag obiectiv turistic din Romania savurat si de cel mic?

Nu ne impiedicam prea tare in obiective turistice, la modul in care acestea sunt definite in ghidurile turistice. Nu ne cantarim vacantele in obiective turistice vizitate, ci in modul in care am reusit sa ne conectam unii cu altii si sa descoperim lucruri despre lume. Printre “apucaturile” de vacanta preferate de Sabina sunt calatoritul cu trenul (de noapte, dar mai recent si de zi), drumetiile pe munte si, mai nou, cazarea la cort ☺. Totusi, stiu ca pastreaza o amintire placuta Castelului Cantacuzino din Busteni (gratie vizitei scurte, foarte bine ghidata) si ca a asimilat natural Casa Costa-Foru din Bucuresti, datorita Treasure Hunting-ului gandit special pentru pitici si dedicat copiiilor din comunitatea Stylish Mom.

Poti sa ne recomanzi un restaurant/o cafenea child friendly in care-ti place sa mergi?

Am savurat de multe ori gaufre-ele de la Café Klein (Hotel Rembrandt, centrul vechi), suntem clienti vechi ai ceainariilor (Green Tea este incredibil de prietenoasa cu familiile ☺ ), iar in acest moment ne place foarte tare sa mergem la Simbio si la Frudisiac. Iar in plimbarile cu buget redus din zona centrului vechi, ne oprim mai mereu sa mancam supa de vita de la Li-Wu si apoi un desert la The Coffee Shop Baniei.

Vacanta ta ideala pe meleaguri straine, cu toata familia, ar fi in…?

Desi pe lista mea este Portugalia, in care inca n-am ajuns, dar care sunt convinsa ca ni se potriveste minunat ca destinatie de familie (un mix de Lisabona cu zona de litoral), iar mai indepartat visez la Asia de care mi-e foarte foarte dor, o sa las aici acea destinatie in care am tot fost m-as intoarce fara sa clipesc: Grecia. Este locul in care m-am simtit bine de fiecare data, indiferent ca am fost singura, cu partenerul sau in varianta de familie extinsa.

Sunt sigura ca si tu stii cel putin un loc child friendly de la noi din tara. Poate ti-a placut un hotel anume in vacanta cu copiii, poate o pensiune sau un restaurant cu spatiu de joaca. Hai sa promovam impreuna locurile care primesc cu bratele deschise familiile si ne fac mai usoara viata de parinti calatori! Intra pe Gala miniCalatorilor si propune cele mai bune locuri pentru miniCalatorii.