Oricat de mult iubesc vara, cu zilele ei calde si insorite, trebuie sa recunosc ca toamna aprinde culorile naturii si face vizitele prin anumite zone mult mai spectaculoase decat in orice alt anotimp.  Recent intorsi de pe Ciucarul Mare, am strans cateva idei de locuri in care sunt sigura ca cei mici s-ar bucura sa admire culorile tomnatice. Peste tot se poate ajunge cu masina pana aproape de punctul terminus, iar de acolo depinde de voi cat vreti sa va plimbati in aer liber.

1. Valea Cernei

Valea Cernei Valea Cernei Valea Cernei Valea Cernei

Ce poti vedea pe Valea Cernei cu copiii?
Se pot face multe trasee in zona, insa enumar doar locurile in care am ajuns si stiu ca m-as intoarce cu bebe Ana:

  • Cerna Sat si Cheile Corcoaiei. Din pacate drumul pana la Cerna Sat e cam bombardat, sau cel putin asa era acum doi ani cand am fost noi. Ma indoiesc ca s-au schimbat lucrurile. Insa cand am ajuns la Cheile Corcoaiei am concluzionat ca a meritat cu varf si indesat sa venim pana aici. Desi nu sunt lungi, in chei nu cred ca as intra cu Ana in spate. Tin minte ca pietrele erau cam alunecoase. Dar la intrarea in chei e o zona cu iarba numai buna pentru un picnic cu cel mic.
  • Baile Herculane. Multa lume zice ca e o statiune in paragina care te deprima. Mie mi s-a parut ca are un farmec aparte pe care nici tencuiala cazuta, nici geamurile sparte nu i l-au putut rapi.
  • Podul lui Dumnezeu, Pestera Necuratului si Campul de Lapiezuri. Nu sunt chiar pe Valea Cernei, dar e un ocol care merita facut. La Podul lui Dumnezeu se ajunge cu masina. Cum treci de el e o parcare si de-acolo se vede Pestera Necuratului. Nu e amenajata, asa ca daca vrei sa intri iti trebuie o frontala. De la pestera poti sa urci dealul si ajungi la Campul de Lapiezuri. Urcusul nu-i nici greu, nici lung si privelistile sunt frumoase.

Unde poti sa stai pe Valea Cernei?
Noi am inchiriat o casuta cu trei camere care ni s-a lipit de suflet – Cabana Valea Cernei. Alte variante ar fi Cerna Sat – e un complex simpatic cu casute unde voiam initial sa stam, insa manelele si gratarele ne-au alungat de acolo rapid – sau Motelul Dumbrava (are trei stele, dar din auzite inteleg ca sunt conditii de doua). Din pacate nu stiu sa existe un loc de cazare cu personalitate si servicii foarte bune, asa ca varianta cu casuta in mijlocul naturii, pe malul raului mi se pare cea mai ok.

2. Lacul Sf. Ana

Tinovul Mohos Lacul Sf. Ana

Ce poti vedea in Rezervatia Naturala Lacul Sfanta Ana cu copiii?

  • Punctul de belvedere. Pana sa ajungi la lac, exista o platforma de lemn de unde zaresti lacul strajuit de paduri stufoase. Nu e foarte bine semnalizat, dar de obicei sunt masini oprite acolo, asa ca ar trebui sa-l poti repera usor.
  • Lacul Sfanta Ana. Dupa ce ti-ai revenit din surprindere, poti sa inconjuri lacul, poti sa mergi cu barca sau hidrobicicleta sau poti sa pui de-un picnic in poienita de langa lac.
  • Tinovul Mohos. Inainte de parcarea de langa lac e intrarea in Tinovul Mohos. Il poti vizita numai in cadrul tururilor ghidate (care costau 3 ron/persoana in 2011). Se organizeaza mai multe pe zi si dureaza circa 45 de minute.

Unde poti sa stai in zona?
Langa lac exista Cabana Sfanta Ana, dar nu pot sa v-o recomand, mai ales daca mergeti cu bebe. Ca sa te speli iei apa din butoaie si in camere trebui sa faci focul ca sa te incalzesti. Conditii mai bune de cazare gasiti in Balvanyos sau in Baile Tusnad.

3. Trei Brazi

Trei Brazi Trei Brazi Trei Brazi

Ce poti face la Trei Brazi cu copiii?
Noi doar ne-am plimbat pe pajistile de acolo, am vazut ca e si un soi de parc cu tot felul de distractii pentru copii si am admirat apusul. Stiu ca se pot face drumetii usoare, dar noi nu venisem echipati pentru asa ceva.

Unde poti sa stai la Trezi Brazi?
Sunt mai multe pensiuni, inclusiv Complexul Harmonie cu Casa din Copac. Cabana Trei Brazi, desi are un usor iz comunist, are camere ok si un restaurant cu mancare foarte buna. (cele mai bune coaste de porc mancate pana acum, dupa Costelaria din Bucuresti)

4. Cazanele Dunarii

Ciucarul Mare Cazanele Dunarii

Ce poti face la Cazane cu copiii?

  • Road trip Orsova – Moldova Noua. Desi sunt portiuni foarte proaste de drum, privelistile sunt spectaculoase. Pentru copilasii mai mari drumul e plin de surprize: ba o mini cascada, ba un picior de pod in mijlocul Dunarii, ba o fortareata pe stancile de la vecini.
  • Plimbare cu barca pe Dunare. O experienta de care eu nu pot sa ma satur. Am mers in excursia asta pe apa de sase ori pana acum si de fiecare data am mai descoperit cate ceva nou.
  • Drumetie pe Ciucarul Mare. Un plimbare de 45 de minute prin padure te scoate deasupra Cazanelor. Pentru mine e cea mai spectaculoasa priveliste, mai ceva decat cea de pe Dunare sau din masina. Traseul incepe din Dubova, de langa un magazino-birt cu bancute in curte.
  • Vizita la Manastirea Sf. Ana. Cocotata deasupra orasului Orsova, din pridvorul ei ai parte de niste panorame frumoase cu Dunarea si stancile impadurite din jur.

Unde poti sa stai la Cazane?
Sunt mai multe pensiuni pe Clisura care practica tarife similare (in jur de 200RON camera cu mic dejun). Noi am stat la Pensiunea Septembrie si desi e una dintre pensiunile cu pretentii nu v-o recomand pentru o vacanta cu cei mici. Are multe puncte forte, dar printre ele nu se numara si faptul ca e foarte child friendly. Pensiunea Danubia, desi nu la fel de atenta la detalii si finisaje, e mai bine pregatita la capitolul activitati si spatii pentru copii.

5. Cheile Nerei

Cheile Nerei Cheile Nerei

Ce poti face in Cheile Nerei cu copiii?
Drumetii, multe multe drumetii. Eu am parcurs doar traseul Pastravarie – Cascada La Vaioaga – Ochiul Beiului – Cascada Beusnita si imi doresc tare mult sa-l fac si cu Ana. Imi pare rau ca n-am mai avut timp si de portiunea “La tunele” despre care am citit ca ar fi cel putin la fel de frumoasa.

Unde poti sa stai in Cheile Nerei?
Exista locuri de campare la Cantonul Damian si Poiana Meliugului, insa daca nu sunteti fani stat la cort, puteti opta pentru Pensiunea Cheile Nerei din Sasca Montana.