Cazanele Dunarii e unul dintre locurile mele preferate din Romanie. Am fost acolo cu bebe-n burtica, iar anul asta am hotarat sa mergem cu bebe-n brate sa-i aratam minunatiile de la Dubova, Eselnita si din imprejurimi.

Am stat la Pensiunea Septembrie, despre care o sa povestesc cat de curand, iar prima activitate de care ne-am bucurat a fost plimbarea cu barca pe Dunare. Trebuie sa recunosc ca am avut ceva emotii. In primul rand nu stiam daca in barca pot veni si bebelusii. Ma puteam gandi la o mie de motive pentru care n-ar fi indicat sa mearga, insa cand am intrebat mi s-a raspuns foarte natural: “Sigur ca poate merge!”.

Dupa aceea nu stiam cum o sa reactioneze Ana. Am observat ca e amatoare de senzatii tari, dar cine stie daca nu se sperie de viteza?! Sau daca nu se zvarcoleste pana ajunge in apa. Asa ca ne-am luat o serie de precautii:

  • am ales o barca cu margine plina (fara locuri goale prin care bebe sa se poata strecura si sa cada in apa)
  • am inchiriat o barca doar pentru noi astfel incat daca se sperie sa ne putem intoarce la mal, iar daca-si pierde rabdarea sa putem scurta plimbarea
  • i-am luat colacelul de bebe stiind ca in vesta de copii o sa innoate
  • am hotarat sa plecam doar daca Dunare-i oglinda. In iulie am descoperit cum e sa mergi pe-acolo pe vant si chiar daca mie mi-a placut la nebunie, pentru Ana nu era ok.

Adevarul e ca ne-am facut griji de pomana. Cum a pornit barca era toata numai un zambet. Stropii de apa care sareau in lateralele barcii au fascinat-o, iar cand s-a saturat de ei a trecut la explorarea interiorului.
cazanele-dunarii-1 cazanele-dunarii-12 cazanele-dunarii-3 cazanele-dunarii-2

In Pestera Veterani a chiuit si nu s-a lasat pana n-am pus-o pe jos sa vada ea ce-i cu pietroaiele din jur, iar la intoarcere si-a facut de lucru cu pantofiorul abia scos din piciorus 🙂

cazanele-dunarii-7 cazanele-dunarii-8 cazanele-dunarii-9 cazanele-dunarii-11

Concluzia? Toata lumea s-a simtit bine. Insa daca n-ai mai fost pe-acolo, nu iti recomand sa mergi pe Dunare cu cel mic. Stand tot timpul cu ochii dupa el nu mai intelegi nimic din excursie. Ai rabdare pana face 3-4 anisori si va puteti bucura impreuna de experienta.

cazanele-dunarii-5 cazanele-dunarii-13

De unde pornesc plimbarile pe Dunare?

Sunt mai multe locuri de plecare:

  • Se pot lua barca sau vaporasul din Orsova
  • Majoritatea pensiunilor de pe Clisura au intelegeri cu posesorii de barci si poti pleca chiar din dreptul pensiunii.
  • La Mraconia (acolo unde e Decebal sculptat in piatra) e un banner mare cu “Excursii pe Dunare”. Cum se strange grupul de 10 persoane, cum pleaca barca.

Cat dureaza plimbarea?

In jur de 90 de minute. Daca nu vrei sa vizitezi Pestera Veterani, probabil ca te intorci intr-o ora. Dar iti recomand sa o vezi acum ca e si amenajata, si exista si ghid care-ti spune povestea ei. Intrarea e 6RON/persoana.

Cat costa o plimbare cu barca la Cazanele Dunarii?

Din ce-am vazut pana acum pretul practicat e de 30 ron/persoana in conditiile in care se strange grupul minim de 10 persoane. Altfel, e 300RON barca/excursie.