Veliko Tarnovo e, pentru noi, o alternativa foarte buna la Valea Prahovei. Facem cam tot cu masina (trei ore), mancarea e parca mai buna si cu siguranta mai ieftina, iar zona e ofertanta in activitati si locuri de vizitat. La sfarsit de mai am dat o fuga pana acolo, cu fetele, si am redescoperit orasul si imprejurimile din postura de parinti calatori.

Manastirea Dryanovo

La 30 de kilometri de Veliko Tarnovo se gaseste Manastirea Dryanovo. A fost fondata in secolul XII, a ars din temelii de doua ori in timpul stapanirii otomane si exista in forma actuala din 1845. Pare in perfecta comuniune cu natura, e inconjurata de padure si varfuri semete, iar pe langa ea trece raul Andaka. Tocmai datorita cadrului natural in care e plasata ne-am gandit sa le ducem pe fete acolo.

Ana e mare amatoare de apa, fie ca e vorba de piscina, mare, lac sau rau, iar copacii urmau sa ne tina umbra, pe cat posibil. Ce nu ne aminteam noi e ca la intrarea in manastire e o zona cu leagane si tot felul de pasari pe care domnisoara le-a studiat atent.

Daca aveti chef si de o drumetie scurta prin padure, la 300 de metri de biserica e Pestera Bacho Kiro, iar pana sa ajungeti la ea dati si de o cascada mica. Pestera se viziteaza in tur ghidat. Noua ne-a placut cand am vazut-o acum vreo patru ani, dar nu ni s-a parut o activitate potrivita pentru varsta si mai ales rabdarea Anei, asa ca am zis pas de data asta.
Veliko Arbanasi cu copii-4Veliko Arbanasi cu copii-1
Veliko Arbanasi cu copii-2Veliko Arbanasi cu copii-5Veliko Arbanasi cu copii-10Veliko Arbanasi cu copii-11Veliko Arbanasi cu copii-13Veliko Arbanasi cu copii-6Veliko Arbanasi cu copii-14

Satul Arbanasi

Din Arbanasi ai cele mai frumoase panorame cu Veliko Tarnovo. Chiar si numai pentru asta merita sa vii aici. Cu stradute pietruite sau prafuite (dupa caz), garduri din lemn, curti generoase si multe spatii verzi, mi se pare un loc mult mai fain de innoptat, in special pentru familiile cu copii.

Noua ne-a placut sa mancam pe terasa de la Sevastokrator Hotel and Spa, de unde se vede Veliko in toata splendoarea sa si langa care exista un spatiu de joaca pentru copii cu tobogane, leagane si trambulina.

Ne-am plimbat cu fetele prin centrul satului, am admirat aproape fiecare taverna de pe-acolo si-am testat parcul public. Ana a incercat sa faca sport pe aparatele dedicate adultilor, dupa care s-a multumit sa invete sa numere cu pesti, caracatite si alte creaturi acvatice in spatiu de joaca pentru cei mici.
Veliko Arbanasi cu copii-20
Veliko Arbanasi cu copii-21
Veliko Arbanasi cu copii-19Veliko Arbanasi cu copii-16Veliko Arbanasi cu copii-17Veliko Arbanasi cu copii-23

Samovodska Charshia – strada mestesugarilor

Cunoscuta astazi ca Strada Rakovski, Samovodska Charshia a fost un adevarat centru comercial pe vremea cand Veliko era capitala Bulgariei. Acum e plina de ateliere mestesugaresti si, daca ai noroc, ii poti vedea pe mesteri la lucru.

Asta am sperat noi sa vedem, insa, din pacate, fiind luni, pe strada domnea o dulce amorteala. Ne-am bucurat, totusi, sa gasim deschis magazinul cu dulciuri de unde i-am luat Anei un cocos de zahar ars, iar pe drum ne-am intalnit cu un roar cat tata de mare 🙂

Cu sau fara mesteri la lucru, Rakovski mi se pare locul din care poti cumpara cele mai frumoase si deosebite suveniruri din Veliko, iar la Hanul Hadji Nikoli – un loc de poveste, de pe aceeasi strada – te poti bucura de un pranz sau o cina cu dichis (din aducerile noastre aminte, de acum patru ani).
Veliko Arbanasi cu copii-26Veliko Arbanasi cu copii-28Veliko Arbanasi cu copii-34Veliko Arbanasi cu copii-29Veliko Arbanasi cu copii-31Veliko Arbanasi cu copii-32

Cascada Hotnitsa

Putin mai greu de gasit, Cascada Hotnitsa se afla la circa 20 de kilometri de Veliko si este locul de gratareala preferat de localnici. Noi am ajuns intr-o zi de luni si ne-am dat seama de specificul locului dupa gunoaiele ramasa din weekend. Altfel, am avut cascada doar pentru noi si ne-am bucurat de aerul curat, bazaitul insectelor si ciripitul pasarelelor. Am luat de-ale gurii din Veliko si-am pus de-un picnic acolo. Ah, si pe drumul pana la cascada, ne-am intalnit cu berze dupa care Ana si Bogdan au alergat pe camp –  o super experienta pentru domnisoara.
Veliko Arbanasi cu copii-37Veliko Arbanasi cu copii-39Veliko Arbanasi cu copii-42Veliko Arbanasi cu copii-40Veliko Arbanasi cu copii-43Veliko Arbanasi cu copii-44Veliko Arbanasi cu copii-48Veliko Arbanasi cu copii-45

Bine de stiut

  • Pentru a putea merge cu copiii in Bulgaria, ei au nevoie de pasaport.
  • Daca mergi cu masina, dupa ce treci de controlul vamal trebuie sa-ti iei vigneta. Cea mai scurta perioada de timp pentru care o poti achizitiona este de o saptamana si costa 5 euro.
  • Noua ne place sa stam in Arbanasi. E un loc cu mai multa liniste, mai multa verdeata, pensiunile au gradini generoase si se fac 10 minute cu masina pana in Veliko. Am stat la Sevastokrator Hotel and Spa si ni s-a parut foarte potrivit pentru mers cu copiii.
  • Ca sa ajungeti la cascada, din satul Hotnitsa luati-va dupa indicatoare (de cele mai multe ori scrise folosind alfabetul lor…). Daca va rataciti, intrebati de “vodopada”, cascada in bulgara.