Am dat zapuseala umeda de pe strazile din Bangkok pe recele de aer conditionat dintr-un taxi roz. Avea tapiterie crem, taximetrul pornit si destinatia clara – Wat Pho. Ne indreptam catre unul dintre cele mai vechi temple din oras si gazda celei mai mari colectii de statui cu Buddha din Thailanda. Citisem ca-i mai putin aglomerat decat The Grand Palace si-l alesesem pentru asta. Era prima interactiune a fetelor cu un templu budist, eram curiosi cum vor reactiona si ne-am dorit sa o poata savura pe indelete.

Ce n-am luat in calcul, abia aterizati pe indepartatul continent, a fost felul asiaticilor de a reactiona la vederea a doua mogaldete blonde si crete. De cum am trecut prin poarta varuita-n alb, cu decoratiuni masive si colorate, fetele au fost vedete. Unele persoane ne cereau acordul din priviri, altele uitau complet de existenta noastra si le luau in brate, le faceau poze, le trageau de obrajori. N-am intervenit. Pana la urma si asta ni s-a parut o interactiune culturala importanta. La inceput au fost putin debusolate, insa s-au prins repede cum sta treaba si-si exprimau foarte clar dezacordul. Cum se apropia cineva de ele pentru poza, fara sa le intrebe, scoteau limba si se strambau in directia aparatului sau telefonului. Daca aveau cum, plecau din locul respectiv si se ascundeau dupa picioarele noastre. Iar daca persoanele dornice de poza aveau inspiratia sa se lase pe vine si sa comunice cu ele, fie si pe limba lor ciudata, cu un ton pitigaiat, lucrurile parca mergeau ceva mai bine.

Cand am prins un moment de respiro, am intrebat-o pe Ana ce parere are de dorinta oamenilor de a face poze cu ea. A dat din umeri si si-a vazut de ale ei. S-a cocotat pe o statuie-animal-fantastic, a numarat betisoarele infipte-n nisip si s-a minunat de multitudinea de culori si formele neobisnuite. Dupa o analiza amanuntita a unui rand cu statui reprezentadu-l pe Buddha a decis ca-s cam urate, insa a petrecut cateva minute bune in Phra Ubosot, cladirea folosita pentru ritualurile budiste, studiind statuia mare a lui Buddha si cele mai mici ale discipolilor lui.

Ema a fost captivata de statuile de piatra gri. Incerca la fiecare sa ghiceasca ce animal intruchipeaza. Iar faptul ca a trebuit sa se descalte de doua ori si sa mearga cu talpile pe marmura, faianta si covoare a fost deliciul zilei.

Nici una n-a parut interesata de statuia uriasa a lui Buddha inclinat, stand in cot. Lunga de 46 de metri, e una dintre cele mai mari reprezentari ale lui Buddha din Thailanda, iar pozitia reprezinta intrarea in Nirvana si sfarsitul incarnarilor. Poate si pentru ca era destul de aglomerat acolo, poate si pentru ca era mai interesant ritualul oamenilor de a pune cate un banut in cele 108 boluri metalice din spatele statuii. Cert e ca noua ne-a placut si-a fost o pauza binevenita de la caldura de-afara.

Dupa mai bine de doua ore si trei sticle de apa baute, domnisoarele au insistat sa ne luam la revedere de la Wat Pho. N-am apucat sa acoperim toata suprafata lui, insa sincronizarea a fost cat se poate de fericita. Aproape de iesire am prins o repetitie de dans traditional. Protagonistele erau ceva mai mari ca Ana, cu pielea maslinie si parul strans la spate. S-au asezat amandoua pe treptele de langa scena si s-au uitat cu ochii mari la ele. In tuktuk, pe drum spre casa, Ana a gandit cu voce tare. Nu l-ar fi numit dans, ci o miscare a mainilor. Asa, ca niste fluturi.
impresii templu Wat Pho-1templu-22
impresii templu Wat Pho-14
templu-9impresii templu Wat Pho-21
impresii templu Wat Pho-47impresii templu Wat Pho-45
impresii templu Wat Pho-27impresii templu Wat Pho-34impresii templu Wat Pho-40impresii templu Wat Pho-42impresii templu Wat Pho-41impresii templu Wat Pho-56

Informatii utile

  • Templul Wat Pho se poate vizita zilnic intre 8:00 si 17:00.
  • Intrarea costa 100 BAH de adulti, fetele au intrat gratuit.
  • Biletul de intrare vine cu un cupon pe care-l poti schimba pe-o sticla de apa plata de 0.5L in curtea templului.
  • Wat Pho este foarte aproape de The Grand Palace. Daca n-am fi fost cu fetele, cred ca le-am fi vizitat pe amandoua in aceeasi zi si ne-am fi plimbat si cu barca pe raul Chao Phraya. Fiind cu ele, am facut asta in doua zile (prima data Wat Pho, a doua zi The Grand Palace, plimbare pe rau cu traseu personalizat si oprire scurta la Wat Arun).
  • Din fata templului puteti sa luati taxi sau tuk tuk spre urmatoarea destinatie sau spre hotel. Din ce-am observat, in functie de cat de fitos e hotelul in care stai iti cer mai multi sau mai putini bani si nu prea se lasa convinsi sa foloseasca taximetrul. Insa suma initiala ceruta se poate negocia.