Într-o vineri, pe la amiază, bebe Ana s-a trezit din nou în scaunul ei de mașină. S-a uitat când la mine, când la Bogdan, ușor întrebătoare. Noi i-am explicat că mergem într-un orășel frumos, înconjurat de dealuri împădurite, dar ea a părut mai interesată de girafa Giri și în scurt timp a ațipit. Bucurie mare! Ne aștepta un drum lung care ar fi putut să se transfome într-unul interminabil dacă bebe n-avea stare și ne cerea pe un ton de nerefuzat să oprim des.

Ne-am bucurat, parcă, mai mult ca de obicei pentru că învățase în urmă cu doar două zile să se întoarcă singură de pe spate pe burtică. Se întorcea, se uita mândră în jur și așa vroia să rămână. Iar când ne anunța că e timpul să o întoarcem, făcea asta doar pentru că dorea să o ia de la capăt. Scaunul ei de mașină, oricât de confortabil ar fi fost, nu-i permitea să-și exerseze noua abilitate. Așa că am avut ceva emoții în legătură cu nivelul de mârâială la drum lung. Din fericire a rămas la cote acceptabile și după câteva opriri și circa șapte ore am ajuns la Piatra Neamț.

Muzeul Cucuteni

Hotel Central Plaza

Mai exact la Hotel Central Plaza despre care auzisem din surse sigure că e cel mai bun loc de cazare din Piatra Neamț. Și trebuie să recunosc că nu ne-a dezamăgit.
Central Plaza
Central Plaza
Am ajuns acolo lihniți. Atât de lihniți că vedeam doar mâncare în față ochilor. Eram și obosiți, așa că am zis să profităm de room service. Am ajuns în cameră și când ne-am aruncat ochii pe meniu, ce să vezi? Erau doar câteva preparate, mai mult în zona gustarelelor decât a unei cine serioase. Cam bosumflați am încercat să ne alegem cel mai mic rău dintre rele. Până când lui Bogdan i-a venit o idee: să coboare la restaurant să vadă dacă e lume. Căci din păcate în Tavernă se fumează și nu aveam cum să mergem să mâncăm cu bebe Ana dacă era aglomerat și fum. S-a întors de acolo victorios, cu un meniu. Am comandat prin telefon și am avut parte de o cină delicioasă, cu specific românesc.
Vita Taverna Central Plaza
Tot la capitolul mâncare și surprize plăcute a fost și micul dejun de la Central Plaza. Cred că cel mai variat de care am avut parte în țară, cu somon, brânză de multe feluri, cârnăciori, ochiuri, omletă, cartofi, fasole, salate diverse siiii…vreo zece tipuri de ceaiuri. Yummy, ce mai!

Cu așa un mic dejun am început ziua bine. Și surprizele au continuat.

Piața Libertății din Piatra Neamț

În 2010, când am văzut pentru prima dată Piatra Neamț, în centrul istoric se lucra intens (pe-atunci nu știam la ce) și am mai prins și o zi ploioasă. Acum, ajunsă în Piața Libertății nu mi-a venit să cred. În afară de o senzație că timpul s-a oprit în loc, de la căsuțele folosite probabil de Crăciun și bannere publicitare cu evenimente demult trecute, totul părea scos din cutie. Și nu vă spun ce fain au amenajat zona din jurul ruinelor zidului Curții Domnești. Trebuie să mergeți să vedeți! 🙂
Noi_la_Piatra_Neamt
Promenada Piatra Neamt
Turnul_Cu_Ceas_Piatra_neamt

Cercul Gospodinelor – cea mai gustoasă panoramă din Piatra Neamț

Și dacă ajungeți în Piatra Neamț, e musai să vedeți orașul și de sus. Acum trei ani am luat telegondolă, experiență pe care v-o recomand călduros. De data asta am zis pas. Nu știam cum o să reacționeze Ana și n-am vrut să o stresăm de la prima oră. Însă am descoperit că poți să te bucuri de panorame superbe și din alt loc, loc în care poți ajunge cu mașina. Mai exact, de pe terasa restaurantului Cercul Gospodinelor, singurul pe care l-am găsit cu salon de nefumători.
Noi_La_Piatra_neamt
Sinceră să fiu, eu voiam să mănânc la Restaurant Noir, însă lipsa unei încăperi pentru nefumători m-a ținut departe de el. Până la urmă tot răul spre bine. Căci mi-ar fi părut rău să ratez priveliștea de la Cercul Gospodinelor. Nici mâncarea nu a fost rea, cu specific românesc. Locul cam cu iz comunist, dar una peste alta a fost foarte ok.
Panorama Piatra Neamt de la Clubul Gospodinelor

Concluzia?

Cu Muzeul Cucuteni, Casa Memorială Calistrat Hogaș, Muzeul de Etnografie, Piața Libertății, zona de promenadă de pe lângă zidurile Curții Domnești, Grădina Zoologică, gondola și fântâna muzicală, Piatra Neamț are ce-ți oferi pentru un weekend întreg. Mâncare bună găsești, cazare de nota zece la fel. Păcat că e cam departe de București, căci altfel am fi mers mai des. Dar dacă n-ați văzut până acum orașul, merită să vă programați un city-break acolo cât de curând.