Pe 15 februarie am primit un mail de la un tata calator care m-a pus pe ganduri. Redau mai jos fragmentul care nu mi-a mai dat pace de-atunci:

Am ramas cu impresia ca locurile de cazare tratate ca fiind “child friendly” pe blogul minicalatorii au preturi destul de mari. Din experienta ta, exista locuri de cazare “child friendly” care sa fie mai ieftine si in acelasi timp sa pastreze niste conditii decente? Daca da, ai putea sa faci o lista cu ele?

Ultimul lucru pe care vreau sa-l transmit e ca ai nevoie de foarte multi bani ca sa calatoresti cu copiii. In tot ce-am scris am evitat pe cat posibil subiectul costurilor. Am preferat sa vorbesc despre activitati potrivite familiilor cu copii, de ce apar anumite probleme si cum putem sa le depasim, etc.

De ce? Sa va dau un exemplu de ieri. O saptamana intreaga mi-am batut capul cu revelionul. Am tinut mult de tot ca anul acesta sa ni-l petrecem in patru si se pare ca-n martie e prea tarziu sa-ti faci rezervari pentru sfarsit de decembrie la anumite hoteluri child friendly din destinatii exotice (Cancun, Punta Cana). Pana la urma am ajuns sa luam bilete de avion si cazare in Tenerife, datorita unui hotel care ofera club pentru copii de 6 luni+ (multumesc, Roxana, pentru sugestie!). Chestia asta ne costa 300 de euro/noapte cu mic dejun si-atat. Numiti-l moft, nebunie, incostienta, cum vreti voi. Eu il numesc comoditate si asa ma asigur ca am toate premisele unei vacante faine in care imbin timp de calitate-n patru cu timp de relaxare-n doi.

INSA, si e un mare insa, pe langa cele cinci nopti petrecute la hotelul minune, ne-am inchiriat pentru trei nopti si o casuta cu doua dormitoare, curte imensa si piscina privata intr-o zona rurala din Tenerife. Ne-a costat 350 de euro in total (100 de euro pe noapte + taxele AirBnb). E super child friendly, poti sa gatesti, sa te gospodaresti singur, ai super panorame cu Teide, copiii pot alerga in curte, se pot balaci in piscina.

Pentru bugete si mai restranse, exista apartamente de inchiriat in Santa Cruz sau Puerto de la Cruz cu 50-60 de euro pe noapte, iar de acolo cred ca ai si conexiuni mai variate la transport pe insula ca sa scapi de costul masinii inchiriate.

E doar un exemplu de o destinatie si cel putin trei variante pentru trei tipuri de buget. Tocmai pentru ca si noi, inainte de fete, calatoream foarte des low budget, cu stat in hosteluri sau in apartamente cu baie la comun stiu ca se poate calatori si cu mult mai putini bani decat alegem noi sa cheltuim pe o vacanta. De-asta n-am insistat niciodata pe costurile calatoriilor noastre. Pentru ca nu-s relevante, pentru ca poate ar descuraja anumiti parinti si nu e cazul.

Cam asa sta treaba si in Romania. Noi, in general, ne orientam catre locuri care au facilitati pentru copii, dar ne ofera si o experienta inedita. Maldar, Zabala, Penteleu sunt doar cateva exemple. Sunt absolut convinsa ca exista si pensiuni curate, cu spatiu de joaca si curte pentru copii care au costuri mult mai mici pe noapte. Daca maine ni s-ar diminua brusc venitul, probabil ca am scrie fix despre acele locuri. N-am renunta la calatorii, ci ne-am calibra asteptarile si v-am povesti despre noile pensiuni descoperite.

Si tocmai de-asta, de doua saptamani va incurajez sa propuneti locuri child friendly din Romania. Pentru ca fiecare dintre noi, cei care am plecat macar o data cu copilul prin tara, am avut sansa sa descoperim o pensiune calda, curata, ca la mama acasa. Sau un hotel fara prea mari pretentii, dar curat si cu o pozitionare foarte buna pentru explorat orasul in care ne-am simtit bine cu cei mici. Vocile noastre, impreuna, o sa ofere raspunsul la intrebarea taticului si o sa-i arate ca, in functie de buget, se poate gasi un loc potrivit pentru vacantele cu familia.