Printre copacii aprinsi in zeci de nuante tomnatice am zarit o silueta discreta. Un turn carnos cu multe alte turnulete suple-n spate. Dar nici aceste franturi, nici toate pozele de pe net nu ne-au putut fura efectul de uau atunci cand ne-am trezit fata-n fata cu Castelul Chambord.
Chambord_Valea_Loarei-1
Am inceput sa-i numar turnurile. Socoteala am pierdut-o pe la 12, rapita fiind de dichisul fiecaruia dintre ele.
Chambord_Valea_Loarei-3 Chambord_Valea_Loarei-4
Interiorul, pe de alta parte, mi s-a parut mai putin spectaculos sau cu farmec decat la alte castele vizitate pe Valea Loarei. Atractia principala este, cu siguranta, scara in spirala dublu proiectata de Leonardo da Vinci.
Chambord_Valea_Loarei-13 Chambord_Valea_Loarei-12
Chambord_Valea_Loarei-22
Chambord_Valea_Loarei-19 Chambord_Valea_Loarei-17
Chambord_Valea_Loarei-18 Chambord_Valea_Loarei-15

Ce mi-a placut foarte, foarte mult la Chambord?

Tunulete, clar! La fata locului nici nu mi-am dat bine seama cat de tare m-au hipnotizat. Abia cand am ajuns acasa si-am vazut ca am peste 100 de poze in care apar aceleasi turnuri fotografiate din diferite unghiuri am realizat ca am fost sedusa fara drept de apel 🙂
Chambord_Valea_Loarei-14

Terasa panoramica de la ultimul nivel, unde pe langa privelistea faina cu o parte din gradinile castelului, am avut parte si de o portie buna de ras. Bebe-Ana-hot-cel-mic mi-a sterpelit esarfa si-a pornit o joaca de-a cucu bau 🙂

Chambord_Valea_Loarei-24 Chambord_Valea_Loarei-29 Chambord_Valea_Loarei-26

Reflectia castelului, la apus. Noi nu ne mai saturam de admirat si facut poze, iar Ana nu se mai satura de explorat iarba si cercetat fiecare frunza care-i iesea in cale.

Chambord_Valea_Loarei-30 Chambord_Valea_Loarei-33

Cum ajungi la Castelul Chambord?

Cel mai simplu e sa mergi cu o masina inchiriata.
Cu trenul se poate ajunge pana in Blois, iar de acolo exista un shuttle bus pana la Chambord, care circula in perioada aprilie – inceput de septembrie.
O alta varianta e sa mergi cu bicicleta. Pistele special amenajate trec pe langa domeniul castelului, iar in parcare exista locuri speciale pentru biciclete.

Cat costa vizita?

11 euro pentru adulti, gratuit pentru persoanele sub 25 de ani.
Daca veniti cu masina, parcarea costa 4 euro pe zi.

Cand se poate vizita?

Zilnic (mai putin pe 1 ianuarie, 4 februarie si 25 decembrie) intre orele 10 si 17. Din aprilie pana in septembrie, programul se prelungeste cu doua ore (9 – 18). Ultima intrare se face cu jumatate de ora inainte de inchidere.

Cat de child friendly e?

Nu l-as trece pe lista celor mai child friendly castele. De fapt, nu e baby friendly. Caci are muuuulte trepte si se intinde pe o suprafata foarte mare. Asa ca trebuie sa fii pregatit sa cari bebelusul in brate destul de mult.