La final de august am pornit-o cu domnisoarele spre Cund, un sat aflat la vreo 30 de kilometri de Sighisoara. Stiam o cazare faina – Valea Verde Resort – cu spatiu de joaca si gradina generoasa si eram nerabdatori sa ne bucuram iar de mancarea lor “with a twist”. Am zabovit trei zile pe-acolo, timp in care, pe langa joaca si mancare, am explorat o leaca zona. Drumul descoperit ne-a purtat prin sate departe de traseul turistic, printre lanuri de porumb si paduri umbroase unde fetele s-au putut desfasura in voie.

Gasiti la final harta si mai multe detalii despre traseul urmat (care nu figureaza pe Google Maps), insa pana atunci sa va arat cum a fost, ce-am vazut si ce-am facut.

Stiuletele paros

Cum am iesit din sat si-am inaintat pe drumul de pamant, fetele au remarcat niste smocuri negre atarnand in lanurile pe langa care treceam. Desi mari amatoare de porumb fiert, nici una nu vazuse de aproape un stiulete. Asa ca s-au dat jos din masina, au alergat printre tulpinile inalte si si-au lasat manutele gadilate de stiuletii cei parosi. Noi ne-am amuzat pe langa ele, admirand in acelasi timp silueta bisericii din Santioana care se vedea in zare.

Fatade colorate si coarne ondulate in Ormenis

La cativa kilometri distanta au aparut casele colorate din Ormenis. Eu eram fascinata de obloanele de lemn, colorate si ele. Bogdan incerca sa le explice despre casele sasesti cu garduri inalte, ca niste fortarete. Ele au parut ca lasa cuvintele sa zboare pe langa urechile lor. Mult mai interesante li s-au parut caprele de la marginea satului. Iar coarnelor “uriase” ale tapului au fost primite cu o ploaie de “uaaau”-uri si “oooo”-uri.

Casuta din padure in 5 pasi simpli

Din Ormenis am ajuns in Laslaul Mic unde a fost o aventura sa gasim podul potrivit pentru masina noastra. “Daca nu ne tine si cadem in apa?!” Dar ce sa vezi, apa ioc. Doar o vale seaca. Si pe langa podete mici de lemn, am gasit si doua zdravene de piatra. Iar de-acolo ne-am trezit in scurt timp printre copaci.

Treaba a stat cam asa: noi ne-am gandit ca ajungem in padure si ne plimbam. Ana cand a auzit de padure a ridicat un deget in vant si-a strigat “casuuuutaaa!!”. Dupa care a inceput o discutie aprinsa cu Bogdan despre cum sa o construiasca. El vorbea din amintiri din copilarie. Ea vorbea din amintirile recente din KidKamp. Ema se uita cu ochii mari cand la unul, cand la celalalt. Eu le-am zis sa cada la pace cumva ca habar n-am sa fac o casuta din crengi si vreau sa invat.

Cu un lucru au fost amandoi de acord – e simplu si-o sa fie gata cat ai zice peste.

1. Gasesti copacul potrivit. In varianta Anei trebuie sa fie usor inclinat ca sa tina piept unei crengi solide in forma de Y.
2. Gasesti creanga solida in forma de Y, o sprijini de copac si ii ingropi capatul in pamant ca sa fie intepenita bine.
3. Gasesti crengi simple si solide, cam de aceeasi inaltime cu creanga in forma de Y si le pui peste Vul construit anterior.
4. Acoperi crengile cu frunze uscate ca sa umpli golurile dintre ele.
5. Decorezi intrarea cu bucati de lemn cu muschi pe ele siiii… GATA.

Nu stiu cat ii ia, in medie, unui om sa zica peste, dar noua ne-a luat vreo ora sa facem casuta 🙂 Si-Ana m-a mai si certat ca fac prea multe poze si aduc prea putine crengi pentru casuta. Insa am scos-o la capat onorabil si abia, abia le-am extras din padure.

Traseul urmat

Tin sa precizez de la inceput ca vorbim de un drum de pamant, cu pietris din loc in loc si asfalt destul de rar. Insa n-am intalnit gropi sau denivelari uriase, asa ca banuiesc ca poate sa fie parcurs si cu o masina normala (daca n-a plouat recent!), cu garda mai ridicata, nu doar cu 4×4. Cert e ca nu figureaza in mod oficial pe Google Maps. Il puteti vedea doar daca treceti pe “Satellite view” si mariti suficient harta.

Ca sa ajungeti pe traseu, cum iesiti din Cund pe drumul 151B inspre Gogan uitati-va pe dreapta dupa un drum de pamant folosit de carute si tractoare in mod normal (e cel din prima imagine din articol). Tot mergand pe el o sa vedeti in zare, dupa lanurile de porumb, un sat cu biserica faina (a treia imagine din articol). E Santioana, sat pe la periferia caruia treceti si o luati inspre Ormenis. Din Ormenis tineti drumul catre Laslaul Mic. Dupa ce iesiti din Laslaul Mic mergeti drept pana cand vedeti ca drumul face stanga prin padure. Aceea e padurea in care am construit casuta. De-aici va puteti intoarce pe acelasi drum sau puteti inainta pana in Seleus si de-acolo iesiti la drumul principal.