Stau, alaturi de Ligia si Roxana, pe bancheta din spate a unui Land Cruiser alb. Masina e parcata langa Fortul Bahla, cea mai mare constructie de felul asta din Oman. Ghidul nostru, Ahmed, isi tamponeaza usor broboanele de sudoare cu un petec de panza neagra. In asteptarea lui Cezar, care infrunta cele peste 30 de grade de-afara pentru niste poze, Ahmed incearca sa lege o conversatie.

Ma intreaba daca am frati, surori. N-am. E surprins. Nici Roxana, doar Ligia. Il intreb daca el are.
– 10 surori si 4 frati.
– Adica sunteti 15 in total? simt nevoia sa verific.
– Da.
Se asterne tacerea pret de cateva secunde, dupa care Ligia da glas intrebarii care sta pe buzele tuturor:
– Si-aveti aceeasi mama?
Ahmed din cap aprobator.

Ii povestesc ca in Romania media de copii per familie e pe la unu si putin. Sa faci trei copii e un fel de sport extrem. El imi spune ca pentru generatia mamei lui 15 copii e ceva obisnuit.

***

Mama lui a prins o perioada de tranzitie. In 1970, noul Sultan Qaboos bin Said, mult mai deschis la minte decat tatal sau, a inceput o seria de reforme benefice pentru dezvoltarea si modernizarea Omanului. Banii din petrol i-a investit in educatie si spitale. A construit autostrazi si a incercat sa imbunatateasca comunicarea cu exteriorul. Pana in acel an existau in toata tara doar trei scoli primare la care aveau acces numai baietii. Cum a ajuns la putere, Sultanul a introdus o politica de incurajare a educatiei femeilor. De la 0% in 1970, rata femeilor care urmeaza o forma de invatamant a crescut pana la 49% in 2007.

Tot incepand de-atunci, femeile cu educatie au putut sa obtina locuri de munca in mai toate domeniile de activitate. Anii 80, insa, au venit cu restrictii si discriminari, trimitand femeile inapoi la rolul lor principal: casnice care se ocupa de cresterea copiilor. Statistici din 2000 arata ca din totalul fortei de munca din Oman, doar 17% sunt femei. Asta poate si pentru ca o femeie e angajata doar dupa ce are sustinerea publica a sotului sau a rudelor de sex masculin din familia ei, iar salariul primit e mult mai mic decat cel oferit unui barbat cu aceleasi competente.

femei_Oman-4femei_Oman-3

Tot la capitolul diferente de gen, femeile au primit dreptul de a detine pamant abia in 2008. Cand vine vorba de mostenire, daca urmasii sunt un barbat si o femeie, barbatul primeste 2/3 din avere, iar femeie doar o treime. E drept ca barbatul e obligat sa aiba grija de familia lui – de mama si de surori necasatorite, iar femeia poate sa faca ce vrea cu banii primiti.

***

Ahmed, nascut in ’84, e al patrulea copil din familia sa. Il intreb pe la ce varsta se marita fetele din Oman. 18 – 20 de ani, daca nu merg la facultate. Sunt curioasa cum e cu maritisul. Aflu ca desi, prin lege, si femeile, si barbatii au dreptul sa-si aleaga partenerul de viata, obiceiurile vechi mor greu. Familiile tinerilor inca mai aranjeaza casatorii sau au un cuvant greu de spus in alegerea jumatatii.

Ca barbat, trebuie sa dovedesti ca esti capabil sa ai grija de viitoarea ta familie. Dovada ia forma a 5000 de riali (aproximativ 10.000 de euro) oferiti viitoarei sotii. Din ei isi cumpara bijuterii de aur si alte lucruri trebuincioase vietii de femeie maritata. Poate sa si pastreze o parte din banii astia pentru zile negre. Dupa plata are loc nunta, iar barbatii petrec separat de femei.

Ahmed nu s-a casatorit inca. Isi stie aleasa, dar inca strange banii necesari. “Munceste ca un magar”, ca sa-l citez, si spera sa termine inaintea altor pretendenti.

***

Odata casatoriti, daca nu se inteleg, exista posibilitatea divortului. Ar trebui sa fie ultima optiune, ne explica doamna de la Sultan Qaboos Grand Mosque, intr-o engleza impecabila.

Ne-a primit cu ceai de ghimbir si curmale uscate. Cufundata in canapeaua aurie, citesc pe peretii camerei despre stalpii islamului si stalpii credintei. Femeia socializeaza mai intai, nu intra direct in paine. Ne intreaba de unde suntem. Romania? Se lumineaza la fata. Nora ei e romanca. Fata buna, stie sa gateasca niste mancaruri delicioase. Pacat ca n-a reusit sa faca nici un copil pana acum. Se roaga pentru ei.

Ne povesteste despre credinta ei, ne recita cu patos chiar si o rugaciune. Imi place sa o privesc, ii stralucesc ochii atunci cand vorbeste. La final, ne spune ca raspunde la orice intrebari avem. Roxana o intreaba de divort. Da, e permis, dar nu e incurajat. Totusi, in cazul in care casnicia nu mai functioneaza si are loc divortul, femeia e primita inapoi in sanul familiei. Sunt foarte unite familiile din Oman. Ele sunt baza societatii.

***

Mergem, cu viteza, prin nisipul dezlantuit din desert. Tabara in care urmeaza sa stam e la cativa kilometri in fata. Masina se zgaltaie de la vantul puternic. Ahmed ne-a promis niste adrenalina pe dune, dar e prudent. Vremea nu tine cu noi.

Ieri, dupa ce ne-a dus sa vedem delfinii, a avut o jumatate de zi libera. Il intreb cum si-a petrecut-o. Imi spune ca il astepta sora lui sa o duca la Souk (bazar).
– E departe de casa voastra? il intreb.
– Nu, dar femeile trebuie insotite atunci cand ies din casa.
– N-au voie sa mearga singure la piata? incerc sa inteleg mai bine ce zice.
– Ba da, dar lumea vorbeste. Mai bine sa fie insotite.

Imi vine sa-l intreb ce se intampla daca sotul, tatal, fratii muncesc toata ziua? Femeile nu mai ies din casa? Cum isi fac aprovizionarea? Cum socializeaza? Mi-e teama, insa, ca tonul ma va da de gol si n-as vrea sa-l jignesc in vreun fel.

femei_Oman_bazar-4femei_Oman_bazar-3

– Voi sunteti norocoase ca puteti fi aici singure!, exclama dupa cateva secunde.

La ei, femeile nu au voie sa calatoreasca singure. Daca la bazar mai pot merge, cu riscul de a fi etichetate de catre cei traditionalisti ca necuviincioase, in calatorii oricat de scurte sunt obligate sa mearga cu un barbat. Fie sot, tata sau frate. La fel de norocoase suntem ca putem face baie-n mare. Femeilor lor nu li se permite sa se scalde in locuri publice.

– Nici macar imbracate din cap pana in picioare? il intreb.
– Nici.

Ajungem in tabara. Dupa inserat, Ahmed ne scoate in desert sa vedem stelele. Ma asez pe vine, ma sprijin cu mainile de nisip si-mi dau capul pe spate. Nu cred sa fi vazut vreodata mai multe stele. E atat de liniste incat aud cum un gandac merge pe nisip.

Una dintre fete il intreaba pe Ahmed cati copii vrea sa aiba. Si-ar dori multi, dar o sa se opreasca pe la patru – cinci. Vrea sa le poata oferi o educatie, vrea sa se poata ocupa de fiecare dintre ei. Asa ca patru – cinci e un compromis bun.

– Si cum o sa faci sa nu mai ai copii dupa? sunt curioasa.
– Femeile pot lua medicamente daca vor, imi raspunde scurt.

Ne explica, totusi, ca viata lui se va schimba dupa casatorie. Acum, ca ghid, pleaca de-acasa cu zilele. Stie ca o femeie s-ar simti singura. El isi doreste o sotie fericita, o relatie buna. Casatoria nu e doar pentru sex si copii.

Zambesc. Il simt sincer, are o usoara inocenta in glas. Poate, totusi, viata de femeie in Oman nu e chiar atat de rea. Doar diferita.